Nevruz nedir? Nevruz nasıl kutlanır? Nevruz ne zaman kutlanacak? Nevruz gelenekleri neler?

Nevruz nedir? Nevruz nasıl kutlanır? Nevruz ne zaman kutlanacak? Nevruz gelenekleri neler?
Bahar mevsiminin yaklaşması ile birlikte Nevruz kutlamaları hakkında araştırmalar da yapılmaya başlandı. Birçok kişi internette Nevruz gelenekleri hakkında araştırma yapıyor. Peki Nevruz nedir? Nevruz nasıl kutlanır? Nevruz ne zaman kutlanacak? Nevruz gelenekleri neler?

Nevruz nedir?

Mart ayının ilk günlerinde, Orta Asya'dan Balkanlara kadar geniş bir coğrafyada, yerel renkler ve inançlar eşliğinde Nevruz araştırmaları hız kazandı. Her ulusun kendi kültür değerleriyle özdeşleştirdiği ve baharın gelişini coşkuyla kutladığı Nevruz, önemli bir gündem maddesi haline geldi. Peki, Nevruz ne zaman kutlanacak ve Nevruz gelenekleri nelerdir?

NEVRUZ NE ZAMAN?

Nevruz özellikle Türkler başta olmak üzere kuzey yarımkürede bulunan birçok halk ve topluluk tarafından yılbaşı olarak kabul edilmektedir.

21 Mart'ta, gece ile gündüzün eşitlendiği zamanda gerçekleşen Nevruz, güneşin göçmen kuşlar gibi kuzey yarımküreye doğru yönelmesiyle kutlanır. Havaların ısınmasıyla birlikte karların erimesi, ağaçların çiçeklenmesi, toprağın yeşermesi ve göçmen kuşların yuvalarına dönmesi gibi doğa olayları Nevruz'un kutlama zamanına işaret eder.

NEVRUZ GELENEKLERİ NELERDİR?

Nevruz Bayramı'nda, temizlik ayrı bir öneme sahiptir. Nevruz Bayramı öncesinde insanlar evlerine ve sokaklarını temizler, yeni kıyafetler alır. Kutlama alanları rengarenk süslenir, insanlar çeşitli renklerdeki kıyafetler giyer, uçurtmalar uçurulur ve yumurtalar tokuşturulur. Ayrıca, insanlar büyük ateşler etrafında toplanır ve ateşten atlarlar, bu da Nevruz kutlamalarının vazgeçilmez özelliklerindendir.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar