Memur ve emekliler dikkat! İşte yapılacak zam oranı

Memur ve emekliler dikkat! İşte yapılacak zam oranı
Memur ve SSK, Bağ-Kur emekli maaşlarına yapılacak zam oranı son 6 aylık enflasyon farkı ile netlik kazanacak. 5 aylık farkın kesinleşmesiyle birlikte emekli zammı şimdiden yüzde 35'i geçerken Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati yüzde 40'ı işaret etti. İşte, 2022 Emekli zammı ile ilgili son dakika açıklamaları...

MEMUR VE EMEKLİLER DİKKAT! İŞTE YAPILACAK ZAM ORANI

Milyonlarca SSK ve Bağ-Kur emeklisi olan milyonlarca vatandaş, emekli Temmuz zammı son durumu her gün takip ediyor. TÜİK tarafından yapılan açıklamaya göre; Mayıs ayı enflasyon oranı yüzde 2,98 artışla yüzde 73,50 oranınde gerçekleşirken 5 aylık enflasyon oranı yüzde 35,64 olarak hesaplandı. 6 aylık enflasyon rakamlarının açıklamasıyla birlikte memur zammına uygulanacak zam oranı netlik kazanacak. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ve AKP Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş''un açıklamaları yüzde 40 oranını işaret etti.

"YÜZDE 40''LARA VARAN DOKUNUŞ OLACAK"

AKP Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş''un memur zammı hakkında yaptığı açıklama şu şekilde; "Temmuz ayıyla birlikte işçi emeklileri de dahil olmak üzere emeklilerimizin, çalışanlarımızın alım gücünü daha yukarıya çıkarmak için yüzde 40''lara varan bir dokunuş olacak. Memur emeklileri dahil olmak üzere enflasyon farkını üstüne koyarak yüzde 40 civarında bir artışın, biraz eksik, biraz fazla olabilir. Bunlar çalışılıyor."

BAKAN NEBATİ''DEN EMEKLİ ZAMMI AÇIKLAMASI

Plan ve Bütçe Komisyonu''nda ek bütçe görüşmelerinde vekillerin sorularını cevaplayan Bakan Nebati, temmuz memur zammı hakkkında "2022 Ocak ayında çalışanlarımızın aylıklarına yüzde 30.95 artış yapılmıştı. Temmuz ayında yapılacak artış haziran enflasyon oranlarının açıklanmasıyla kesinleşecek olup, yaklaşık yüzde 40 oranında artış öngörmekteyiz. Bu kapsamda 2022 yılında memurlarımızın ayılıklarında kümülatif artış yaklaşık yüzde 83''e ulaşacaktır. Temmuz ayında emeklilerimize yapılacak artışın yaklaşık yüzde 40 oranında olacağını öngörmekteyiz. 2022 yılı memur emeklilerimizin aylıklarında kümülatif artış yüzde 83''e, SSK ve Bağ-Kur emeklilerimizin kümülatif artışı yüzde 76''ya ulaşacaktır. Emekli aylıklarının artışının etkisi 180 milyar lira civarındadır. Prim gelirlerindeki artış dikkate alınarak SGK''ya yapılacak transferlerin toplamı 154 milyar TL olarak teklif ediyoruz" ifadelerini kullandı.

EMEKLİ TEMMUZ ZAMMI NE KADAR, YÜZDE KAÇ OLACAK?

Habertürk’ten Ahmet Kıvanç’ın haberine göre; Türkiye İstatistik Kurumu’nun mayıs ayı enflasyon verilerine göre, haziran ayında enflasyon sabit kalırsa temmuz ayında SSK ve Bağ-Kur  emekli aylıklarında yüzde 35.64, memur maaşları ve emekli memur aylıklarında yüzde 35 oranında artış olacak. 

EN DÜŞÜK MEMUR VE EMEKLİ MAAŞLARI NE KADAR OLACAK?

SSK ve BAĞ-KUR emekli aylıklarına temmuz ayında ocak – haziran dönemindeki 6 aylık enflasyon oranında zam yapılacak. Haziran ayında enflasyon sabit kalırsa SSK ve BAĞ-KUR emekli aylıkları temmuz ayında yüzde 35.64 oranında artacak. Böylece 2000 öncesi en düşük SSK emekli aylığı 3 bin 293 liradan 4 bin 467 liraya yükselecek.

En düşük emekli aylığı 2500 lira olarak belirlenmekle birlikte 2000 sonrası SSK’lılar ile Bağ-Kur  ve tarım Bağ-Kur’luların emekli aylıklarındaki artış esas aylıkları üzerinden yapılacak. Buna göre, 2000 sonrası SSK’lılarda en düşük emekli aylığı 2 bin 769, esnaf Bağ-Kur ’lularda 3 bin 254, tarım Bağ-Kur ’lularda ise 3 bin 68 lira olacak. Ocak ayında SSK ve Bağ-Kur  emekli aylıklarına yüzde 25.47, memur maaşlarına yüzde 30.95 oranında zam yapılmıştı. Ancak başta da belirttiğimiz gibi bu rakamlar 4 Temmuz''da açıklanacak Haziran ayı verileriyle son şeklini alacak. 

En düşük emekli aylığı 2500 lira olarak belirlenmekle birlikte 2000 sonrası SSK’lılar ile Bağ-Kur  ve tarım Bağ-Kur ’luların emekli aylıklarındaki artış esas aylıkları üzerinden yapılacak. Buna göre, 2000 sonrası SSK’lılarda en düşük emekli aylığı 2 bin 769, esnaf Bağ-Kur ’lularda 3 bin 254, tarım Bağ-Kur ’lularda ise 3 bin 68 lira olacak.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar