Kuruşu kuruşuna hesaplandı! İşte memur ve emekliye yapılacak zam

Kuruşu kuruşuna hesaplandı! İşte memur ve emekliye yapılacak zam
Memur maaşlarının bayramdan önce verilip verilmeyeceği milyonlarca memurun gündeminde bulunuyor. Memur maaşları her ayın 15'nde yatırılıyor. Temmuz ayında ise memurlar zamlı maaşlarını alacaklar. Kurban Bayramı'nın maaşlardan önce gelmesi nedeniyle gözler maaşların yatırılacağı tarihe çevrildi. Peki, Temmuz maaşları ne zaman yatacak, memur ve emekli maaşları ne kadar yükselecek?

İŞTE MEMUR VE EMEKLİYE YAPILACAK ZAM

Emekli maaşı zammı için gözler temmuz ayına çevrildi. Emekliler ocak ve temmuz ayı olmak üzere yılda iki kez zam alıyorlar. Haziran ayının son günlerinde SKK, memur ve Bağ-Kur emekli zam oranları merak konusu. oldu. 5 aylık enflasyon verisine göre emekli zam oranları hakkında tahminler oluştu.

BAKAN NEBATİ''DEN AÇIKLAMA 

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, zam ile ilgili bir açıklama yaptı. Nebati, Temmuz ayına ilişkin memur zamlarına yönelik olarak, "2022 Ocak ayında çalışanlarımızın aylıklarına yüzde 30.95 artış yapılmıştı. Temmuz ayında yapılacak artış Haziran enflasyon oranlarının açıklanmasıyla kesinleşecek olup, yaklaşık yüzde 40 oranında artış öngörmekteyiz. Bu kapsamda 2022 yılında memurlarımızın ayılıklarında kümülatif artış yaklaşık yüzde 83''e ulaşacaktır. Temmuz ayında emeklilerimize yapılacak artış yaklaşık yüzde 40 oranında olacağını öngörmekteyiz. 2022 yılı memur emeklilerimizin aylıklarında kümülatif artış yüzde 83''e, SSK ve Bağ-Kur emeklilerimizin kümülatif artışı yüzde 76''ya ulaşacaktır. Emekli aylıklarının artışının etkisi 180 milyar lira civarındadır. Prim gelirlerindeki artış dikkate alınarak SGK''ya yapılacak transferlerin toplamı 154 milyar TL olarak teklif ediyoruz" diye konuştu.

NUMAN KURTULMUŞ''TAN AÇIKLAMA 

AKP Genel Başkan Vekili Numan Kurtulmuş, yaptığı açıklamada, "Vatandaşımızın gelir seviyesinin artırılması için çalışılıyor. Önümüzde güncel konulardan biri de Temmuz ayıyla birlikte emeklilerimizin, çalışanlarımızın alım güçlerini daha yukarı çıkmak için yüzde 40''lara yakın bir dokunuş gerçekleştirebilmek. Asgari ücretlilerle ilgili bir dokunuşun yapılabilmesi" dedi.

Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Kaya şu ifadeleri kullandı: 4 Temmuz tarihinde TÜİK enflasyon rakamlarını açıklamış olacak. TÜİK''in açıklamış olduğu enflasyon rakamlarına göre 5 aylık enflasyonumuz yüzde 34,69'' geldi. Merkez Bankası''nın Haziran ayı enflasyon tahmini de 3,75 olarak belirtildi. Bu rakamlar toplandığında ise yüzde 38,44''lük bir enflasyon rakamına ulaşmış olacağız. Yani bu 2022 yılının birinci 6 aylık dönemine ilişkin enflasyon farkı... Bu enflasyon farklarının açıklanması diğer bir ifadeyle Memur maaşlarını, işçi ve Bağ-kur emeklilerinin maaşlarını da etkilemiş olacak.

En düşük emekli memurumuz 4 bin 269 lira alıyor. Eğer enflasyon rakamı yüzde 38,44 ulaşırsa en düşük memur maaşı 5 bin 910 lira olacak. En düşük memurumuz şu an 6249 lira maaş alırken ikinci 6 aylı dönemde maaşı 8 bin 651 liraya yükselmiş olacak. 2000 öncesi en düşük işçi emeklisi 3 bin 269 lira alırken gelecek olan enflasyon farkıyla beraber 4 bin 525 liraya yükselmiş olacak. Yine en düşük Bağ-kur emeklimizin maaşı ise 2500 liradan 3461 liraya yükselecek. 4 Temmuz''dan itibaren enflasyon rakamları belli olacak. Böylece memur ve emeklilerin alacağı zam oranı da belli olacak."

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar