Milyonlarca ev sahibini ilgilendiriyor! O tarihten itibaren bunu yapmayanın cüzdanı alev alacak

Milyonlarca ev sahibini ilgilendiriyor! O tarihten itibaren bunu yapmayanın cüzdanı alev alacak
O tarihten itibaren ev sahipleri için yeni bir dönem başlıyor. Beyanname vermeyi unutanlar cezalı duruma düşebilir. Peki, beyanname nasıl verilecek? İşte detaylar...

Kira alıcıları, kira geliri beyannamesi vermeye başlamak üzere. Ancak bu sürecin bazı istisnaları vardır. 2023 yılı için 21 bin lirayı, 2024 için ise 33 bin lirayı aşan kira alıcıları beyanname sunmak zorundalar. 2023 yılı boyunca 21 bin liranın altında kira geliri elde edenler beyanname vermek zorunda değildir.

Kira gelirlerinin vergilendirilmesi için kullanılan iki farklı yöntem bulunur. Bunlar, götürü gider ve gerçek gider yöntemleridir. Götürü gider yönteminde, kira gelirlerinden istisna tutarı düşüldükten sonra kalan tutarın yüzde 15'i gider olarak hesaplanıyor. Gerçek gider yöntemini tercih edenler Gelir Vergisi Kanunu'nda belirtilen giderleri indirebiliyorlar. Ancak, evini kiraya veren ve başka bir yerde oturanlar ne yapacak? Bu durumda, ev sahipleri gerçek gider yöntemini seçerlerse oturdukları konutun kira bedelini gider olarak düşünebilirler.

Beyannamesini sunmayan ya da yetersiz şekilde beyanda bulunanlar için ne tür sonuçlar doğacak? Kiralama geliri beyan edilmediği veya eksik beyan edildiği takdirde, 21 bin lira tutarındaki muafiyetten faydalanılamayacak. Vergi dairesi tarafından yapılan tespit sonrasında cezalı işlem uygulanabilir.

BEYANNAMENİN NE ZAMAN VE NEREYE VERİLMESİ GEREKİYOR?

Vatandaşlar, 2023 dönemine ilişkin kira gelirlerini beyan etmek için 1 Mart-1 Nisan tarihleri arasında beyannamelerini sunmalıdır. Beyanname, bireyin ikametgahının bulunduğu bölgedeki vergi dairesine iletilmelidir.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar