Milyonlarca emekli eline kalem kağıt aldı kök maaş hesabı yapıyor: Kök maaşını bilmeyenler nereden öğrenebilir?

Milyonlarca emekli eline kalem kağıt aldı kök maaş hesabı yapıyor: Kök maaşını bilmeyenler nereden öğrenebilir?
Milyonlarca kişinin merakla araştırdığı emekli kök maaş hesabının nasıl yapıldığının kolay formülü ortaya çıktı. İşte bütün ayrıntılar...

FİLİZ KIRAL-GÜNBOYU

Emekli kök maaş nasıl hesaplanır sorusu son günlerde en çok merak edilen konulardan biri. Haziran ayı enflasyon rakamlarına göre emeklilere yüzde 19.77'lik 6 aylık enflasyon zammına eklenen pay ile birlikte toplamda oranı yüzde 25’lik zam yapıldı. Zam sonrası maaş hesabı yeniden yapılırken, kolay formülü de ortaya çıktı.

KÖK MAAŞ HESAPLAMA NASIL YAPILIR?

*Emekli kök aylığı, aylık tutar ve ek ödeme tutarı ile beraber hesaplanır.
*Emekli Kök Maaş = Aylık Tutar + Ek Ödeme Tutarı
*Emekli aylık toplam tutar ise; emekli kök aylığı hazine desteği (5510 Ek 19) ve kesintiler çıkarılarak hesaplanmaktadır.
*Toplam Emekli Maaşı = (Emekli Kök Maaş + 5510 EK 19 Hazine Desteği) – Kesintiler
*Emekli maaşı hesaplamasında kullanılan bu formül, emekli olacak kişinin kazancını dikkate alarak toplam emekli maaşını belirlemektedir.

E-DEVLET KÖK MAAŞ NASIL ÖĞRENİLİR

*E-devlet sistemine T.C. kimlik numaranız ve şifreniz ile giriş yapınız.
*Arama kısmına "Emekli Hizmet Dökümü" veya "Emekli Aylığı Sorgulama" yazarak çıkan sonucu tıklayınız.
*İlgili bölümde, emekli maaşı ve emekli kök aylığı gibi bilgilere erişim sağlayabileceğiniz bir ekran görüntülenecektir.

Bu adımları takip ederek, 4A (SSK) sigortalısı bir emeklinin e-devlet üzerinden emekli kök aylığını öğrenmesi mümkündür.

EMEKLİ KÖK MAAŞI HESAPLAMA ÖRNEĞİ

Örneğin kendi kök aylığı 6 bin lira olan ancak Hazine yardımıyla 7 bin 500 TL alan bir emeklinin kök aylığına zam yapılacak. Yapılan zam tutarı bin 500 TL olacak. Emekli aylığı olarak yapılan ödemenin 7 bin 500 TL’nin altında olmaması yönündeki yasal düzenlemeye bağlı olarak bu kişiye Hazine yardımı verilmesine gerek kalmayacak ve kişi 7 bin 500 almaya devam edecek. Benzer şekilde kişinin kök aylığı 6 bin 100 liraysa yüzde 25’lik zam kök aylığına uygulanacak ve maaş 7 bin 625 liraya çıkacak. Ama eline geçen maaş 7 bin 500 lira olduğu için, maaşında 125 liralık artış olacak. 7 bin lira emekli maaşı alan bir vatandaşın da kendi emekli aylığına yüzde 25 zam uygulanacak ve maaşı 8 bin 750 liraya çıkacak. Ancak maaşı bir süredir 7 bin 500 lira olduğu için maaşının üstüne bin 250 lira ilave gelecek. Kendi aylığı 7 bin 550 lira olan bir emekli ise yüzde 25’lik zammı maaşı üzerinden alacak. Böylece maaşı 9 bin 437 liraya yükselecek.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar