Milyonlarca çalışana vergi ve SGK primi müjdesi! 4A, 4B, 4C, SSK ve Bağ-Kur'lular dikkat!

Milyonlarca çalışana vergi ve SGK primi müjdesi! 4A, 4B, 4C, SSK ve Bağ-Kur'lular dikkat!
Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi ile çalışma hayatına yönelik önemli düzenlemeler geliyor. İşte ayrıntılar...

MİLYONLARCA ÇALIŞANA VERGİ VE SGK PRİMİ MÜJDESİ!

Dünya gazetesi yazarı Resul Kurt bununla ilgili bir yazı yazdı ve müjdeyi verdi: İşçilerin yemek parası ve elektrik, doğalgaz ve ısınma yardımından vergi ve SGK primi alınmayacak.

Dünya gazetesi yazarı Resul Kurt''un "İşçilerin yemek parası ve elektrik, doğalgaz ve ısınma yardımından vergi ve SGK primi alınmayacak" başlıklı yazısı şöyle:

"Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi ile çalışma hayatına yönelik iki önemli düzenleme getirilmektedir.

7194 Sayılı Kanun’la yapılan değişiklikle çalışanlara; toplu taşıma kartı, bileti veya bu amaçla kullanılan ödeme araçları temin edilerek verilmekte olan yol parası/ulaşım yardımı Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından 25,50 TL’ye çıkartılacak ve bu tutara kadar taşıma bedeli gelir vergisinden istisna edilmiştir. Bu tutarın üzeri ise ücret olarak kabul edilerek aşan kısım gelir vergisine tabi olacaktır. Ödemenin bu tutarı aşması hâlinde aşan kısım ile hizmet erbabına ulaşım bedeli olarak nakden yapılan ödemeler ve bu amaçla sağlanan menfaatler ücret olarak vergilendirilecektir.

İşverenlerce servis hizmeti verilmeyen durumlarda çalışanların ulaşım kartlarına yüklenen bir günlük ulaşım bedeli için 1 Ocak’tan itibaren geçerli olan 17 TL''lik istisna tutarı, 1 Temmuz’dan itibaren geçerli olmak üzere 25,50 TL''ye çıkarıldı. Esasen çok doğru ve yerinde bir uygulama ile çalışanlara ve işverenlere nefes aldırılmış oldu. Sosyal bir yardım olması nedeniyle yol parasının esasen hem vergi hem de SGK primine tabi olmaması çok önemli bir gerekliliktir.  Uygulamada yol parası olarak adlandırılan ulaşım yardımının ulaşım kartlarına yüklenmesi şartına bağlanması hem zorluk çıkartılmasına hem de her yerde ulaşım kartı olmaması nedeniyle uygulama sağlanmasına imkan bulunmamaktadır.

Örneğin, Anadolu’daki bir çok il ve ilçede ulaşım kartı kullanılmadığı gibi, minibüs veya buna benzer araçlar kullanan çalışanların da mağduriyetine yol açmaktadır.

Dolayısıyla uygulamada nakit ödenen yol/ulaşım parasının ulaşım kartlarına yüklenme şartı aranmadan vergi ve SGK priminden muaf tutulması çok yararlı olacaktır."

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar