Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
E. Onur Çanakçı

E. Onur Çanakçı

Derin Ekonomi

Milleti bekleyen büyük tehlike!

Kıymetli dostlar hepinize sevgi ve saygı sunuyorum..

Zor bir dönemden geçtiğimizi düşünüyorsanız bir daha düşünmenizi öneririm..

Her doğan bebeğin bile 25 bin TL borçlu doğduğu bir ülkede size bize acırlar mı?..

Sanayi verilerinde düşüş, dış ticaret açığında patlama, kaynağı belirsiz finansman ile kapanan cari açık  ve 2023 bütçede öngörülen 600 milyar lira bütçe açığı..

Yani peşin peşin başarısızlığı kabul ederek , bu milleti zarara uğratacaklarını itiraf ediyorlar..

***

 

Bir ülke tarımdan vazgeçmişse eğer, o ülkenin kendi iradesi adım atması mümkün değildir..

50 milyon ton buğday üretim kapasitesi olan bir ülkeyiz.. Toplam üretimimiz ise ancak 16 milyon ton..

İhtiyacımız 22 milyon ton, 6 milyon ton ithal..

Yahu arkadaş hiç mi vicdanınız sızlamıyor.. Hiç mi acımıyorsunuz, bu millete dolarla ekmek yediriyorsunuz..

Sizin tabi dış ticaret açığınız alır yürür.. Bir günden bir güne bir tarım tesisleri açıldığını gördünüz mü.. Varsa yoksa otoban, köprü, inşaat..

***

2009''da ABD''den gelişmekte olan ülkelere bol bol giden dolarlar Türkiye''ye de geldi..

Geldi de ne oldu.. Taşa inşaata yatırdık parayı.. "Tarıma da destek verilsin" diyen çıkmadı.. Varsa yoksa 5''li konsorsiyum!..

Şimdi sanki bir başarı elde etmişler gibi, emeklilere yapılan zammı her yerde bahse konu ediyorlar, "emekliyi ezdirmedik" diye.. Yahu arkadaş, emeklinin ezilecek hali, emeklinin ezilecek canı mı kaldı.. İstanbulda kirası 10.000 lira olan bir emekli, 3.500 lira maaşla nasıl geçindi son 1 yıldır hiç düşündünüz mü?.. Ne yer ne içer düşündünüz mü?..

***

Kıymetli dostlar "el iyisi" diye bir laf vardır hani.. Siz kalkacaksınız 165 ülkeye yardım yapacaksınız, Somali''nin borçlarını kapatacaksınız, Suriyelileri ülkede baştacı edecekseniz ama "ilk öğretim öğrencilerine bir kap sıcak yemek verelim" dendiğinde AKP ve ortağı kafayı kuma gömüp "bütçe mi var" diyor.. Bütçe var da, bize yok..

Kur Korumalı Mevduat denen saçmalığa 200 milyar var, milyar milyar dolar ödenen faiz lobisine var, adını bilmediğimiz ülkelerde yaptırılan camilere var, Katarda 1,5 maç izlemek için özel uçaklarla gidilen vs. harcamalara var ama emekliye asgari ücretliye, fakir fukaraya " yok!"..

***

2023''te dış ticaret açığı aynı hızla devam edecek, KGF ve türevi ürünlerle piyasada para bolluğu yaşanacak.. Enflasyonist bir piyasada sıkılaşma yerine genişletici politika ile para miktarını arttırsanız hiperenflasyona koşuyorsunuz demektir..

İki alternatif var, ya hiperenflasyon ya da IMF... Ülkeyi kendilerini etkilemeyeceği için hiperenflasyona götürecekler gözlerini bile kırpmadan.. Kim ne derse desin seçimden sonra bekleyen tehlikeyi lütfen görün.. Dolar taşıma su ile tutulamaz, bu sürdürülebilir bir politika olamaz.. Borç harç, geleceğimizi temlik vererekbaşarı sağlayamazsınız..

***

Asgari ücretliye yapılan zam 8.500 lira daha şimdiden eridi, açlık sınırının altına düştü.. Mümkün mü bir insanın gölgesini yakalaması.. Biz de ancak nafile bir şekilde koşuyoruz, bizlere verilen zam ile enflasyon gölgemizin peşinden..

Elinizdeki likite sahip olun, gerekmedikçe bir harcama yapmayın önümüzdeki aylar inanın ihtiyaç duyacaksınız.. Seçimden sonra olası bir iktidar değişikliğinde ayakları yere basan bir ekonomi ve tam bağımsız bir adalet reformu ile yabancı sermayenin Türkiye''ye gelmesinin önü açılır..

Ama eğer iktidar değişmez, sandıktan AKP çıkar ise vah ki vah..

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları