Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Uğur Becerikli

Uğur Becerikli

Yazar

Millet İttifakı'ndan engellilere sözler -2-

Değerli okuyucularım daha önce aktardığım Millet İttifakı''nda olan siyasi partilerin engellilerle ilgili vaatlerini paylaşıyorum.

- Adil ve etkin bir Sağlık Kurulu Raporları Yönetmeliği''ni hayata geçirecek, her kamu kurulu­şuna başvuruda istenilen farklı sağlık kurulu raporu taleplerini sonlandıracağız.

- Sağlık Kurulu Raporlarının Dünya Sağlık Örgütünün standartlarına uygun olarak düzenlen­mesini sağlayacağız.

- Kalıcı engellilik durumunun tespitinde; bir kereye mahsus olacak şekilde engellinin tüm en­gel durumlarını, gerekli olacak (tıbbi araç ve gereçleri, vb.) donanımlarını, eğitim gereksi­nimlerini saptayacak yeni bir sağlık kurulu raporunun düzenlenmesini sağlayacağız.

- Geçici engellilik durumunun tespitinde de engel derece ve özelliğine göre aynı şekilde yeni bir sağlık kurulu raporunun düzenlenmesini sağlayacağız.

- Kamu ve üniversite hastanelerinde engellilerin hizmet alımını kolaylaştıracağız.

- Bakım uzmanlarının ve özelikle özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde eğitim veren­lerin niteliklerinin arttırılması için burs ve istihdam garantili bütünleşik bir programı hayata geçireceğiz.

- Bakanlığa ait ve bakanlığın ödemesini yaptığı engelli bakım kurumlarında bakım hizmetle­rinde kaliteyi arttıracağız.

- Habilitasyon ve rehabilitasyon hizmetlerinin mümkün olan en erken evrede başlatılmasını ve engellinin yerleşim yerine en yakın yerde verilmesini sağlayacağız.

- Özel bakım gerektiren engel durumları için sürdürülebilir, güvenli ve yüksek standartlar için devlet desteği sağlayacağız.

- Erken tanı için Sağlık Bakanlığının ve Milli Eğitim Bakanlığının işbirliği içinde çalışacağı bir sistem kuracağız.

- Doğum kaynaklı engelliliğin önlenmesi amacıyla önleyici sağlık hizmetlerine ağırlık vere­ceğiz.

- Otizmli ve Down Sendromlu bireylerin toplumsal hayata katılımı için erken tanı ve erken müdahale hizmetlerini güçlendireceğiz.

- SMA tedavisi konusunda tecrübeli uluslararası üniversiteler ile iş birliği yaparak öncelikle ilgili merkezlerde ve en kısa zamanda da uzmanların eğitimi ve teknoloji transferi yoluyla çocuklarımızın tedavisinin ülkemizde yapılmasını sağlayacağız.

- Çok disiplinli rehabilitasyon ekipleri oluşturacak, özel rehabilitasyon üniteleri kuracak, has­tanelerde engelli asistanı sosyal hizmet uzmanı istihdam edilmesini sağlayacağız.

- Engellilerin hak ve özgürlüklerinin topluma aktarılabilmesi için, anaokulundan itibaren okul müfredatlarına eğitim programları koyacağız.

- Ülke çapında Erişilebilirlik Seferberliği başlatmak için Engelsiz Yaşam Dersini müfredata dahil edeceğiz.

- Toplumsal farkındalığı arttırmak amacıyla Ulusal Erişilebilirlik Haftası uygulaması başlata­cağız.

- Engelli vatandaşlarımızın genel eğitim sistemi içinde her seviyede eğitim almasını sağla­mak için bütünleştirici planlamalar yapacağız.

- Engellilere özgü okulları yaygınlaştıracağız.

- Engellilerin eğitim kuruluşlarına kabullerinde ortaya çıkan sorunları net yasal düzenleme­lerle ortadan kaldıracağız.

- Özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerine yönelik gerçekçi ve sürdürülebilir bir destekle­me programı oluşturacağız.

- Özel gereksinimli çocukların, örgün eğitim dışında aldıkları rehabilitasyon hizmetini ayda en az 40 ders saatine çıkaracağız.

- İşitme ve görme engellilerin, üniversiteler dahil, eğitimin her kademesinde rahat ve kaliteli eğitim alabilmelerini sağlayacağız.

- İşitme engelliler için Türk işaret dili sistemi oluşturacak, toplumun bu dili öğrenmesi için çalışmalar yapacağız.

- Engellilerin seçtiği alanlarda eğitim alabilmesi için mesleki habilitasyon, rehabilitasyon ve eğitim programları geliştirecek, bu programlarda kamu kurumları haricindeki tüzel kişiler ile gerçek kişilerin de gönüllü olarak hizmet sunabilmesini sağlayacağız.

- Örgün eğitim programlarına geç başlamış engellilerin eğitime dâhil edilmesi için düzenle­meler yapacağız.

- Engelli bireylerin okul öncesinden itibaren diğer öğrencilerle birlikte eğitim almalarını sağ­layarak engelli bireylerin okullaşma oranını artıracak, kaynaştırılmış eğitimin altyapısını ha­zırlayacağız.

- Özel Eğitim İhtiyaçları belirlenmiş 0-36 ay çocuklarımız için ailelerinin bilgilendirilmesini ve desteklenmesini sağlayacak, üniversitelerimiz, yerel yönetimlerimiz ve sivil toplum ku­ruluşları ile iş birliği içerisinde 6 aylık periyotlarda izleme ve değerlendirme yaparak gerekli eğitim hizmetini vereceğiz.

- Kaynaştırmalı Engelsiz Kreş projesi çerçevesinde engelli çocuklarımızın eğitim ve rehabili­tasyonu için tamamı kamu kaynaklarıyla karşılanacak kreş uygulamasını tüm ülke genelin­de hayata geçireceğiz.

- Özel eğitim okulları, Rehberlik Araştırma Merkezleri, özel eğitim ve rehabilitasyon merkez­leri ile genel eğitim okulları arasındaki bütünleştirici eğitime ilişkin işbirliği ortamını güçlen­direceğiz.

- Engelli öğrencilerin sınavlarda karşı karşıya kaldığı her türlü engeli ortadan kaldıracağız.

- "Ulusal Ebeveynlik Projesi" kapsamında engelli çocuklarımızın ailelerinin çocuklarının eği­tim sürecinin her boyutuna aktif katılmaları seferberliğini başlatacağız...

 

 

 

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları