Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Uğur Becerikli

Uğur Becerikli

Yazar

Millet İttifakı'ndan engellilere sözler

30 Ocak 2023 tarihinde yapılan ortak açıklamadan sonra, olağanüstü bir değişiklik olmadığı sürece seçim 14 Mayıs 2023 Pazar günü yapılacak. Bu seçim biz engelliler ve aileleri içinde çok büyük önem taşımaktadır. Yıllardır bütün konularda mağduriyet yaşayan engelliler artık isteklerinin kabul olacağı yeni bir dönem yaşamak istiyor. Sandık başında, problemlerini ve isteklerini yerine getirecek olan partiye oylarını kullanacaklar. Tabiî ki kullanılan oy ''dan sonra mutlaka siyasi partilerin vaatlerini de yerine getirip getirmediğinin takip edilmesi de büyük önem taşımaktadır.

Millet İttifakı''nda olan Siyasi partileri ve vaatlerini sizler ile paylaşıyorum.

CHP-İYİ-Saadet-Demokrat-DEVA ve Gelecek Partileri ...

-Kamuda engellilere yönelik hizmetlerdeki dağınıklığı giderecek, tüm hizmetleri tek bir çatı altında toplayacak, buna uygun güçlü bir kurumsal yapı oluşturacağız.

-Engellilerle ilgili veri tabanı oluşturacak, düzenli olarak güncelleyecek ve kamuoyuyla pay­laşacağız.

-Ulusal Otizm Eylem Planını hayata geçireceğiz.

-Ülkemizin iç mevzuatını, BM Engelli Hakları Komitesi''nin Nihai Gözlem Sonuç Raporu doğ­rultusunda geliştireceğiz.

-Çalışma hayatındaki şiddet ve taciz olaylarına karşı başta kadınlar olmak üzere dezavantajlı tüm kesimleri korumak amacıyla ILO 190 sayılı sözleşmesini onaylayacak ve buna uygun alt mevzuat hazırlayacağız.

-Engellilere yönelik ayrımcılığı sona erdirmek için yeni hukuki düzenlemeler yapacak, kanun­da mevcut olmasına rağmen uygulamada işlevsellik kazanamayan hükümlerle ilgili olarak cezai yaptırımlar getireceğiz.

-Engelli çocuğu olan ebeveynlerin yaşamlarını kaybetmeleri halinde çocuklarına kimin baka­cağı konusundaki haklı endişelerini net yasal düzenlemelerle ortadan kaldırılacağız.

-Dijital dönüşümü ve evden veya uzaktan çalışma imkanlarını da dikkate alarak kamu ve özel sektörde engelliler için ayrılan mevcut kotaları dolduracağız.

-Kamuda çalışan engellilerin kendi eğitim, meslek ve yeteneklerine göre istihdam edilmele­rini sağlayacağız.

-Engelli istihdamı konusunda engelli grupları arasında dengeli bir politika belirlenmesini sağlayacak, engelli kadınlar, işitme engelliler ve zihinsel engellilerin engelli istihdamından eşit oranda faydalanmalarını temin edeceğiz.

-Engelli bireylerin yetkinlikleri ve yapabilecekleri işlere uygun eğitim almalarını sağlayacak ve istihdam edilebilirliklerini artıracağız.

-Sosyal sorumluluk projeleriyle engellilere yönelik mesleki eğitimler ve sertifika programla­rını teşvik edeceğiz.

-Engelli bireylerin yazılım, kodlama, siber güvenlik, e-ticaret uzmanlığı, büyük veri yönetici­liği gibi kalifiye eleman olarak istihdamını sağlayacak projeler geliştireceğiz.

-İş Koçları uygulamalarıyla engelli personelin işe, işyerine ve diğer personele uyumunu artı­racağız.

-Engelli aylıkları, bakım yardımları ve malzeme desteklerini yüksek enflasyonu da dikkate alarak günün şartlarına göre güncelleyeceğiz.

-Engelli aylıklarını ve bakım yardımlarını belirlerken, hane içinde fert başına düşen gelir sı­nırını artıracağız.

-Engelli vatandaşlarımızın kullandığı protez, ortezlerin SGK katkı paylarını günün şartlarına göre güncelleyeceğiz.

-Engelli bakım ve kreş evleri açarak ailelere sosyal destek sağlayacak, engellilerin ve bakıma muhtaç yaşlıların günü birlik yararlanabileceği bakım evleri açarak bu kişilerin ailelerinin günlük ihtiyaçlarını karşılamalarına yardımcı olacağız.

-Engelli çocukların ebeveynleri üzerinden sağlık yardımı alabilmeleri için en az %60 olarak uygulanan engellilik oranını düşüreceğiz.

-Engelli kadınlar için doğum öncesi ve sonrası izin gün süresini artıracağız.

-Engellileri, rehabilite edilmesi, sosyal hayata katılması ve sağlıklı bir hayat sürmeleri için spora teşvik edecek, hemen her branşta spor yapabilmeleri için gerekli altyapı imkânlarını hazırlayacak, başarılı milli sporculara teşvik primi verilmesi hususundaki esasları genişle­teceğiz.

-Engelli Spor Kulüplerine Gençlik ve Spor Bakanlığı bütçesinden sağlanan ödeneklerin mik­tarını artıracağız.

-Kamu kurum ve kuruluşlara ait sosyal tesislerden engellilerin indirimli olarak istifade etme­sini sağlayacağız.

-Engelli bireylerin bağımsız yaşam ve topluma dahil olabilmeleri için gelişen teknolojilere uyumlu tıbbi cihaz, ilaç, test kitleri ve yapay zeka marifetiyle üretilen ürünleri stratejik sek­tör kapsamına alacak ve teşvik edeceğiz.

-Erişilebilirlik sorunlarını Evrensel Tasarım İlkeleri çerçevesinde çözeceğiz.

-Şehirlerin, kamu binaları başta olmak üzere iş yerlerinin, sinema, tiyatro gibi kültür merkez­lerinin, eğitim kurumlarının ve toplu taşıma araçlarının engellilerin kullanımına uluslararası standartlarda uygun hale getirilmesini sağlayacak, bu konudaki denetimleri titizlikle ger­çekleştireceğiz.

-Engelli bireylerin ikamet ettiği ya da öğrenim gördüğü caddelere uyarı tabelaları asılmasını sağlayacağız.

 

 

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları