Meyve suyu içti hayatını kaybetti! Yeni pandemi uyarısı... Beynin şişmesine neden oluyor

Meyve suyu içti hayatını kaybetti! Yeni pandemi uyarısı... Beynin şişmesine neden oluyor
Covid-19 pandemisinin etkileri hala devam ederken, uzmanlar yeni pandemi tehdidi konusunda uyarıda bulundu. Bangladeş'te bir adam, çiğ meyve suyu içtikten sonra beyninin şişmesine neden olan Nipah virüsünden yaşamını yitirdi.

Bangladeş'te ortaya çıkan son vakada, içtiği meyve suyunun ardından Nipah virüsüne yakalanan bir kişi yaşamını yitirdi. Sağlık yetkilileri, bu virüsün bulaştığı kişilerin yüzde 75'ini öldürdüğünü belirterek uyarıda bulundu. Beyin şişmesine neden olan virüse karşı Sağlık Bakanlığı uyardı.

Bangladeş Sağlık Bakanlığı Epidemiyoloji, Hastalık Kontrol ve Araştırma Enstitüsü (IEDCR) Direktörü Tahmina Shirin, Reuters'a yaptığı açıklamada, enfekte meyve yarasalarının idrarı veya tükürüğüyle kirlenmiş çiğ hurma suyu içen bir kişinin yaşamını yitirdiğini açıkladı. Şirin, "Kişinin çiğ hurma suyu içtiğini öğrendik. Örnek laboratuvar testine gönderildi ve sonuç pozitif çıktı" dedi.

jn1-virusu-saglik-dunyasinda-yeni-bir-tehlike-1ira.webp

139 KİŞİ ÇİĞ HURMA SUYUNDAN RAHATSIZLANDI

Sağlık Bakanlığı, en az 139 kişinin çiğ hurma suyu içtikten sonra virüse yakalanmasının ardından halkı bu içeceği tüketmemeleri konusunda uyardı. Nipah virüsü, meyve yarasaları ve domuzlar gibi hayvanlardan insanlara bulaşan zoonotik bir virüs olup, ilk olarak 1999 yılında Malezya'da tespit edilmiştir. Ancak, özellikle Bangladeş ve Hindistan'ın bazı bölgelerinde yaygın olarak görülüyor.

IEDCR verilerine göre, Bangladeş'te Nipah virüsü bulaşan 14 kişiden toplam 10'u 2023 yılında hayatını kaybetmiş, bu da son yedi yılın en yüksek ölüm sayısı.

Hayatta kalanlar arasında ise kişilik değişiklikleri ve nöbet bozuklukları gibi uzun vadeli nörolojik sorunlar yaşayanların oranı yaklaşık yüzde 20. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından pandemi potansiyeline sahip "öncelikli patojen" olarak listelenen Nipah virüsü, solunum ve merkezi sinir sistemlerine hızla etki edebilme özelliğiyle dikkat çekiyor. Johns Hopkins Üniversitesi'nin verilerine göre, Covid'in ölüm oranının yüzde birin biraz üzerinde olduğu gözlemlenmiş.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar