Mevsim geçişlerinde çocuklarda ishale dikkat

Mevsim geçişlerinde çocuklarda ishale dikkat
Dr. Nazlı Karakullukçu Çebi, çocuklarda sıkça görülen ishalin genellikle virüslerden kaynaklandığını belirtiyor.

İshalin özellikle mevsim geçişlerinde sıkça karşılaşılan bir durum olduğunu ve bazı belirtilerle birlikte ateş, kusma, karın ağrısı ve iştahsızlık gibi şikayetlerin eşlik edebileceğini söylüyor. İshalin, mikropların bulaştığı yiyecek-içeceklerin tüketilmesi veya temizlenmemiş ellerin ağıza götürülmesiyle kolayca bulaşabileceğini vurguluyor.

Liv Hospital Samsun Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Nazlı Karakullukçu Çebi, mevsim geçişlerinde çocuklarda sıkça görülen ishal hakkında açıklamalarda bulundu. İshalin en sık nedeninin virüsler olduğunu ve bu durumun sulu kakaya, ateş, kusma, karın ağrısı ve iştahsızlık gibi belirtilerle birlikte seyredebileceğini ifade ediyor.

Bakteri ve parazitlerin de ishale sebep olabileceğini belirten Uzm. Dr. Çebi, virüslerin bulaşmasının temas yoluyla kolayca gerçekleşebileceğini ekliyor. İshalin çoğunlukla hafif seyrettiğini ancak küçük bebeklerde ateş ve kusmanın eşlik ettiği durumlarda doktora başvurmanın önemli olduğunu vurguluyor.

Çocuklarda ishalin genellikle kusma atağı ile başladığını ve belirtilerin birkaç gün sürebileceğini belirten Uzm. Dr. Çebi, ishalin genellikle yumuşak kıvamlı veya sulu dışkılama olarak kendini gösterdiğini ifade ediyor. Yüksek ateşin de eşlik edebileceği ishal durumunda çocuk doktoruna başvurmanın önemini vurguluyor.

Uzm. Dr. Çebi, ishal belirtileri arasında yumuşak kıvamlı veya sulu dışkılama, karın ağrısı atakları, bulantı ve kusma, yüksek ateş, kas veya baş ağrısı gibi belirtilerin olduğunu belirtiyor. İshalin, bağırsakların normale dönmesi için bir haftaya kadar sürebileceğini ve belirtilerin şiddetli olduğu durumlarda doktora başvurulması gerektiğini ekliyor.

Dehidratasyon belirtilerini de açıklayan Uzm. Dr. Çebi, belirtiler arasında idrar çıkışında azalma, ağız kuruluğu, gözyaşında azalma, göz kürelerinde çöküklük, halsizlik ve huzursuzluk gibi durumların bulunduğunu belirtiyor. Ancak, dehidratasyonun şiddetli olduğunu gösteren belirtilerin olduğunda acil tıbbi yardım alınması gerektiğini vurguluyor.

Bol su tüketiminin öneminden de bahseden Uzm. Dr. Çebi, özellikle sulu, mukuslu veya kanlı dışkı, siyah-katran rengi dışkı, idrar yapamama veya idrar renginde kırmızılık gibi durumlarda doktora başvurulması gerektiğini ifade ediyor. Ayrıca, evde bol su ve anne sütü ile sık beslenme uygulanması gerektiğini ve yağlı, şekerli gıdalardan kaçınılması gerektiğini belirtiyor. İshal tedavisi için ilaç kullanımının doktor önerisi olmadan yapılmaması gerektiğini ve probiyotiklerin destek olarak kullanılabileceğini ekliyor. Ayrıca, 1 yaşından küçük bebeklerde belirli durumlarda hemen doktora başvurulması gerektiğini vurguluyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar