Mevlüt Çavuşoğlu Taliban Heyetiyle olan görüşme ardından konuştu

Mevlüt Çavuşoğlu Taliban Heyetiyle olan görüşme ardından konuştu
Afganistan'daki Taliban hükümetinin Dışişleri Bakan Vekili Emirhan Muttaki, Ankara'ya geldi. Muttaki ve heyeti, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve heyet ile görüştü. Çavuşoğlu toplantı sonra açıklamalarda bulundu.

Çavuşoğlu'ndan, Taliban Heyeti görüşmesi açıklaması...

Afganistan'daki Taliban hükümetinin Dışişleri Bakan Vekili Emirhan Muttaki ve heyeti Ankara'ya geldi. Muttaki ile Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve heyetler görüşme gerçekleştirdi. 

BAKAN ÇAVUŞOĞLU'DAN GÖRÜŞME SONRASI AÇIKLAMA

Bakan Çavuşoğlu, görüşmenin ardından açıklamalarda bulundu:

"Bu görüşmede Afganistan'daki son durum hakkında kendilerinden bilgiler aldık. Türkiye olarak kardeşçe düşüncelerimizi paylaştık. Uluslararası toplumla, şu andaki Taliban yönetiminin angajmana girmesinin önemini anlatıyorduk. 

Bu çerçevede acil ihtiyaç olan insani yardımların ulaştırılması gerekiyor. Biz ulaştırdık, kapsamlı bir paket üzerinde çalışıyoruz. Afganistan ekonomisinin çökmemesi gerekiyor. Bu konuda son gelişmeler hakkında bilgi aldık. Terörle mücadele önemli. 

Bir boşluk olursa örgütlerin saldırılarını artıracağını görüyoruz. DEAŞ'ın Afganistan'da güçlü olduğunu görüyoruz. Diğer taraftan şu anki Taliban yönetimine tavsiyelerde bulunduk. Biz Batılılar gibi üst perdeden değil, önemini anlatarak tavsiyelerde bulunduk. Kapsayıcı olmaları gerektiğini söyledik. 

Taliban dışında gruplardan kişilerin de yönetime dahil olması gerektiğini anlattık. Kadınların, çocukların ve kızların eğitimi konusunda, iş hayatına katılım konusunda tavsiyeleri paylaştık. Bir şeyin altını çizdik. Bunun İslam dünyasının, diğer Müslüman ülkelerinin de bir beklentisi olduğunu tavsiye niteliğinde kendilerine söyledik. Bu okulların tamamının faaliyetlere başlaması gerektiğini de söyledik. Kızların eğitimi ve kadınların iş hayatında çalışabilmesi konusunda tavsiyelerimizi bugün bir daha paylaştık. Orada yaşayan vatandaşlarımızla, dönmek isteyen vatandaşlarımızla ilgili konuları gündeme getirdik. 

TİKA'nın orada ofisi var, kendileri Kızılay'la, AFAD'la, Diyanet İşleri Başkanlığımızla görüşmeler gerçekleştirecekler. Havaalanlarının işletilmesi için düzenli uçuşların başlaması için güvenlik noktasındaki beklentilerimizi kendilerine anlattık. Kendileri de bizden insani yardımlar, oradaki yatırımların devam etmesi konusunda, ekonomi konusunda, kalkınma yardımları konusunda ricalarını ilettiler."

Ayrıca Rusya Dışişleri Bakanlığı Taliban heyetinin gelecek hafta Moskova'ya gideceğini duyurdu.

Taliban heyeti, geçen haftalarda Katar'da ABD ve AB heyetleriyle yüz yüze görüşmeler yapmıştı.

İngiltere de Afganistan ile doğrudan görüşen ülkeler arasında.

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar