Mesaide uyuduğu için işten kovulan işçilere Yargıtay'dan emsal tazminat kararı

Mesaide uyuduğu için işten kovulan işçilere Yargıtay'dan emsal tazminat kararı
Bursa'daki bir fabrikada tezgahı bırakıp uyumaya giden 3 işçi ile ilgili davada Yargıtay'dan emsal karar çıktı.

Bursa'da bulunan bir fabrikanın CNC tezgahında sorumlu olan 3 işçi, mesai saatleri içinde işi bırakıp uyumaya gitti. Yönetime bildirilen durum ile birlikte 3 işçi iş güvenliği kurallarını hiçe saydıkları gerekçesiyle tazminatsız olarak kovuldu. Söz konusu olayı mahkemeye taşıyan ve işe iadesini isteyen işçilere ilişkin davada Yargıtay emsal bir karar imza attı.

TAZMİNAT VE İŞE İADE TALEBİNE RET

Bursa’da bir işyerinde çalışan 3 işçi, aşırı iş yükü yüklendiğini bildirdi. İşçiler, birden fazla makineye bakmak zorunda kaldıklarını, yemek ve çay aralarında bile makineyi durdurmadan bıraktıklarını ve işverenin talimatıyla gece vardiyasından sonra da makineyi çalıştırarak ayrıldıklarını anlattılar. İşçiler, daha önce hiç disiplin cezası almadıklarını ve haklı olarak fesih hakkına sahip olduklarını savundular. Mahkeme ise işçilerin iddialarını yeterli bulmayarak tazminat ve işe iade taleplerini reddetti. İşçilerin avukatları kararı istinaf ettiler ancak Bölge Adliye Mahkemesi’nin farklı daireleri farklı kararlar verdi. Bunun üzerine avukatlar temyiz yoluna başvurdular ve dosya Yargıtay 9. Hukuk Dairesi’ne girdi.

Kararda, işçinin kendi isteği veya işini savsaklaması yüzünden işyerindeki iş güvenliğini tehlikeye sokması durumunun, 4857 sayılı Kanun’un 25. maddesine göre işveren için haklı fesih sebebi olduğu belirtildi. İş güvenliği kurallarının, işçi sağlığı ve güvenliğini korumak amacıyla titizlikle uyulması gereken hükümler olduğu vurgulandı. İşçinin bilerek veya ihmalkâr davranarak işin güvenliği açısından bir tehlike oluşturması halinde, işverenin derhal haklı nedenle fesih yapma hakkı doğacağı ifade edildi.

Yargıtay kararında, işçinin bu konuda uyarılmasına veya hatırlatma yapılmasına gerek olmadığı, ayrıca belli bir zararın meydana gelmesinin de şart olmadığı kaydedildi.

"İŞ GÜVENLİĞİNİ TEHLİKEYE DÜŞÜRÜR NİTELİKTE"

Kararda şöyle denildi:

Gece çalışan işçinin salt uyuması, iş güvenliğini tehlikeye düşürmediği sürece ve daha önceden bu konuda işi aksattığı gerekçesiyle herhangi bir uyarı da yapılmamışsa haklı fesih nedeni olmaz. Bu durumda işçinin bu davranışı nedeniyle uyarılmadan ve bu uyuma eyleminin işyerinde ne tür olumsuzluklara yol açtığı kanıtlanmadan feshin haklı nedene dayandığı kabul edilemez. Görüldüğü üzere feshin haklı nedene dayalı olup olmadığı yapılan işin niteliğine, eylemin tek ya da birden fazla kez gerçekleşmiş olmasına, iş güvenliğinin tehlikeye düşüp düşmediğine bir diğer anlatımla somut olayın özelliğine göre belirlenmelidir. Davalı tanıklarının makinelerin çok pahalı olması nedeniyle tezgah başında durup çalışılması gerektiğini, aksi hâlde hemen durup müdahale edilemeyeceğini ve ciddi maddi zarara yol açılabileceğini, makinenin başında durulması gereken ya da iki makinede aynı anda çalışılmasının mümkün olan işlere CNC takım liderinin karar verdiğini beyan ettikleri görülmektedir.


YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar