Merkez Bankası doları tutmaya çalışıyor: Günlük yarım milyar dolar

Merkez Bankası doları tutmaya çalışıyor: Günlük yarım milyar dolar
Hükümet, mayıs ayı itibariyle yeniden yükselişe geçen dolar kurunu baskılamaya çalışıyor. Kurlarda yaşanan dalgalanma sonrası yeniden sahneye çıkan Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın (TCMB) günlük sattığı döviz miktarı ise belli oldu. Buna göre döviz kurlarındaki artışın önüne geçmek isteyen TCMB, günlük 0.5 milyar dolar yakıyor.

MERKEZ BANKASI'NDA SATIŞLAR HIZLANDI! İŞTE GÜNLÜK RAKAM

Türkiye yeniden bir kur şoku ile karşı karşıya. Ekonomik gerçekliklerle bağdaşmadan yapılan faiz indirimleri sonrasında 2021 yılının ikinci yarısında kur / faiz sarmalına giren Türkiye, yeni bir riskle karşı karşıya. Hemen her gün yaklaşık yüzde 1 değer kaybeden Türk lirası için kalıcı çözümler üretemeyen hükümet ise arka kapıdan döviz satma yöntemine başvuruyor.

Dolar / TL kurunda yaşanan yükseliş sonrası ne yapacağı merakla beklenen Merkez Bankası''ndan satışların çok daha önceden başladığı haberi geldi. Dünya Gazetesi''nin Reuters''ten aktardığı habere göre, birçok döviz işlemcisi mayıs ayı başından beri TCMB''nin döviz satışlarına hız verdiğini ve günlük net 0.5 milyar dolar üzerinde rezerv kaybına neden olacak döviz satışı yapıldığını ve bunun da geçtiğimiz aylara göre satışların arttığı anlamına geldiğini belirtti.

KKM''DE DURGUNLUK SİNYALİ

Öte yandan Merkez Bankası’nın rezerv artırıcı hamlelerinde de ihracat ve turizm gelirinin yüzde 40’ının satılması dışında kur korumalı TL mevduatta bir durgunluk yaşanıyor. Uzmanlar rezerv artırıcı ve kuru dengeleyici politikalara devam edilecek ise yeni bir döviz yaratıcı hamle ihtiyacı olduğuna dikkat çekerken enflasyona endeksli tahvil olarak bir süredir konuşulan ürünün özellikle bireysellerin döviz mevduatında bir çözülme yaratıp yaratmayacağının da takip edileceğini dile getirdi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar