Merkez Bankası kura ne zaman müdahale edecek? Kritik rakam için ilk tahminler

Merkez Bankası kura ne zaman müdahale edecek? Kritik rakam için ilk tahminler
Mayıs ayına hareketli başlayan döviz kurları yükselmeye devam ediyor. Dolarda yaşanan yükseliş ise bugün yüzde 1'i aşarak kurun 16,15'i görmesine neden oldu. Merkez Bankası ve hükümetin ise döviz kurlarına ne zaman müdahale edeceği merak ediliyor. Piyasa hakkındaki yorumları ile bilinen ekonomist Atilla Yeşilada, dolar / TL kurunda 16,50 seviyesine dikkat çekti.

MERKEZ, DOLARA MÜDAHALE İÇİN KURUN KAÇ LİRA OLMASINI BEKLİYOR?

Türkiye hızla yeni bir kur krizine koşuyor. Döviz kurlarında yaşanan artış ise Erdoğan tarafından beklenen açıklamanın gelmemesi ile hızlanarak devam ediyor. Güne 15.95 seviyesinden başlayan dolar kuru, saat 11.13 sıralarında ise 16.14 liradan işlem görüyor.

ERDOĞAN''DAN AÇIKLAMA BEKLENİYORDU

Pazartesi günü yapılan Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı sonrasında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan''ın dövizi düşürmeye yönelik yeni bir ekonomik enstrümanı açıklaması bekleniyordu. Hükümete yakın gazeteciler tarafından ortaya atılan ''süper bono'' ve ''enflasyona dayalı tahvil'' açıklamasının gelmemesi ise başta dolar olmak üzere döviz kurlarında salı gününün ilk saatlerinden itibaren yeni bir dalgalanmaya neden oldu.

16,50 İDDİASI 

Sabah saatleri itibariyle 16 lirayı aşan dolar kurunun ise nerede duracağı merak ediliyor. Konuya ilişkin bir haberi işaret eden ünlü ekonomist Atilla Yeşilada, 16.50 lira seviyesinde dikkat çekti. ''''Henüz TCMB’nin kura müdahaleden vazgeçtiğini düşünmek için neden yok'''' denilen haberde, ''''TCMB geçici olarak müdahalede kullandığı likiditeyi adına satış yapan kuruluşlara aktarmakta sıkıntı çekiyor olabilir. Bir başka alternatif ise TCMB’nin Saray’ın da onayıyla 16.50 gibi daha yüksek bir kur düzeyinde yeni bir savunma hattı kurması olabilir'''' ifadelerine yer verildi..

İstanbul Analytics: Dolar/TL’de oyunun sonu çok yaklaştı

İstanbul Analytics’in bu sabah yayımlanan raporunda ise şunlar kaydedildi: “Hafta boyunca dolar/TL’de yeni savunma hattı 16’yı koruyan MB, oldukça yüksek bedel ödedi. Çeşitli kaynaklardan edindiğimiz veri ve anektodlara göre, günde 1 milyar dolar döviz satmış olabilir. Sonuçta, MB’nin müdahale için kullanılabilecek rezervleri 30 milyar doların da altına gerilemiş olmalı.

MB açısından net döviz girişi turizm gelirleri vasıtasıyla olacak. Bu meblağ haziran-eylül döneminde en fazla ayda 5 milyar dolar tutar. Buna karşın, MB halen müdahale için ayda bu girişin dört katı döviz satıyor. Oyun sonunun çok yaklaştığını bu aritmetikten bile görebiliriz.”

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar