Merkez Bankası'ndan bankalara gizli talimat: ''Sıra dolar yasağına geldi''

Merkez Bankası'ndan bankalara gizli talimat: ''Sıra dolar yasağına geldi''
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından yapılan son uyarıda, KKM hesapları için yıllık faiz ve kar payında yüzde 28 sınırının üzerine çıkılmaması konusunda bankalara yazı gönderildiği ve TCMB'nin sıradaki adımının döviz hesaplarına yönelik yasaklama olacağı iddia edildi.

Damla Baylan / Günboyu 

Türkiye kelimenin tam anlamıyla seçim atmosferine girmişken, son yıllarda yükselen enflasyon ve hayat pahalılığı karşısında hızlıca eriyen maaşlar ekonomi yönetiminde yeni hamlelerin peş peşe gelmesine neden oldu. Özellikle 2023 itibariyle sath-ı mailine girilmiş olması, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası''nı (TCMB), döviz kurunu baskılamak başta olmak üzere çok sayıda kısıtlayıcı hamle yapma konusunda harekete geçirdi. 

"SIRA DOLAR YASAĞINA GELDİ"

6 Şubat''ta yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremlerin 110 milyar doların üzerinde bir ekonomik hasara yol açması ise seçim öncesi düşünülen ''kısıtlama'' hamlelerinin peş peşe açıklanmasına neden oldu. Geçtiğimiz hafta üç gün üst üste Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarına yönelik değişiklik kararı açıklayan Merkez Bankası için olay yaratacak yeni bir iddia atıldı. 

Türkiye ekonomisi ve dolar kuru üzerine yaptığı yorumlar ile tanınan Atilla Yeşilada''nın deprem felaketinden sonra "Sıra döviz hesaplarını yasaklamakta" şeklinde ortaya attığı iddia, başlangıçta ekonomi çevreleri tarafından ''abartılı bir yorum'' şeklinde değerlendirilmiş olmasına karşın, şubat ve mart aylarında yaşanan yasaklama furyasının ardından birçok ekonomist, "Döviz hesapları yasaklanabilir mi?" sorusunu tartışmaya başladı. 

Söz konusu yasağa yönelik bir iddia da Turhan Bozkurt''tan geldi. Bozkurt, Youtube kanalından yaptığı yayında "Sıra dolar yasağına geldi" başlığını kullanırken, TCMB tarafından bankalara seçim öncesinde gizli talimatların verildiğini iddia etti. 

"MERKEZ BANKASI''NDAN BANKALARA YASAK LİSTESİ"

Bozkurt''un iddiasına göre Merkez Bankası, bankacılık kaynaklarına gönderdiği yazıda 3 madde ile taleplerini sıralarken, söz konusu uygulamaları hızlıca hayata geçirmeyenler içinse yüklü cezaların geleceğini aktardı. 

1) Döviz talebindeki artış sebebiyle faiz sınırının akabinde vade sınırı da kaldırılacak
2) Vade sınırı seçimlerin ardından yeniden görüşülecek ve 90 güne çıkarılması tartışılacak
3) KKM hesaplarında faiz/kar payı %28''i geçmeyecek

Bu iddiaların yanı sıra Bozkurt, Yeşilada ile benzer bir öngörüde bulunarak, 14 Mayıs seçimlerinden AKP hükümetinin kazanarak çıkması halinde Türkiye''de 5 Nisan 1994 yılında alınan ekonomik kararların daha ötesinde bir "Döviz yasağı" harekatının başlayacağını belirtti. 

"DOLAR KURU YIL SONUNDA 30 TL"

21 Aralık 2021 tarihinde duyurulan Kur Korumalı Mevduat hesaplarında bu hafta itibariyle toplam paranın 1.7 trilyon liraya ulaşarak tarihi zirvesini görmesi, söz konusu uygulamanın bitirilmesine yönelik karar almayı güçlendirir hale gelirken, havuzda toplanan mevduatın artması vergi mükelleflerinin omzuna binen yükü de ağırlaştırmakta. 

AKP iktidarının "Ekonomide eskiye dönüş" mesajları vermesine karşın, söz konusu senaryonun uluslararası piyasalarda bir karşığının olmadığını aktaran Bozkurt, ABD merkezli finans kuruluşları başta olmak üzere çok sayıda banka tarafından hazırlanan raporları referans göstererek, Türkiye''de ekonomi yönetiminin değişmemesi halinde dolar/TL paritesinin yıl sonunda 29-30 liraları görebileceği uyarısında bulundu.  
 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar