Eksik prim günü olanlara 3 gün kala sevindiren haber: EYT'de kapsam genişleyecek mi?

Eksik prim günü olanlara 3 gün kala sevindiren haber: EYT'de kapsam genişleyecek mi?
Kademeli prim sistemi nedeniyle EYT düzenlemesinden yararlanamayan yüz binlerce prim mağduru için kritik saatler yaşanıyor. 7 Nisan'da çalışmalarına son verecek TBMM'de bugün yeniden Genel Kurul görüşmelerinde prim meselesi gündeme getirildi.

Gökmen Örkmez / Günboyu 

Türkiye, 14 Mayıs''ta sandığa gitmeye hazırlanırken, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) ise seçim nedeniyle çalışmalarına üç gün sonra son verecek. 

Son oturumunu 7 Nisan tarihinde gerçekleştirecek olan Meclis, cuma günü bitimine kadar EYT konusunda yeni bir adım atmaması halinde, yüz binlerce mağdurun kaderini seçim sonrasına bırakmış olacak. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, dün TBMM Genel Kurulu''nda yaptığı konuşmada AKP ve MHP sıralarına seslenerek, EYT''de prim mağduriyeti yaşayan vatandaşlar için ortak çalışma yapmaya hazır olduklarını aktarmış ve gerekirse geri kalan üç gün boyunca gece gündüz çalışarak, söz konusu yasa değişikliğini seçim öncesi Meclis''ten geçirebileceklerini ifade etmişti. 

Özel''in ortak çalışma teklifine AKP ve MHP''li milletvekillerinden olumlu bir yanıt gelmezken, CHP Afyon Milletvekili Burcu Köksal, benzer bir çıkışa imza atarak Emeklilikte Yaşa Takılanlar düzenlemesinde hala çözülmeyen sıkıntıların ve mağdur olan kesimlerin altını çizdi. Köksal, söz konusu sorunların CHP iktidarında hemen sonlanacağını vaad etti. 

AKP SEÇİME KADAR EYT''YE KAPIYI KAPATTI

Haftalardır iddia edilenin aksine AKP hükümeti, seçimlerden önce hem staj mağduriyeti hem de eksik prim günü konusunda yeni bir çalışma için kapıyı tamamen kapatmış durumda. AKP Grup Başkanvekili Emin Akbaşoğlu, katıldığı bir televizyon programında "Bu konuda inşallah biz seçimle ilgili bir sınırlılık ve sıkışmışlık içerisinde değiliz. Bir süreç içerisinde, toplumun bütün taleplerini dinleyip, onları değerlendiren ve ona göre adım atan bir siyasi iktidar olduk bugüne kadar. Bundan sonra da bu şekilde bir yaklaşım sergileyeceğimiz muhakkaktır." şeklinde konuşarak, seçim sonrası yeniden değerlendirme yapacaklarını belirtti. 

Akbaşoğlu''nun açıklamasına prim mağdurlarından sert tepki gelirken, Sosyal Güvenlik Müşaviri Onur Önal''dan da Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan''a çağrı geldi. 

MHP Antalya Milletvekili Aday Adayı olan Önal, aynı zamanda EYT konusunda açıklamaları en çok takip edilen isimlerin başında geliyor. Geçtiğimiz aylarda, özellikle staj mağduriyeti konusunda kesin açıklamalar yapan uzman isim, söz konusu soruna torba yasa ile son verileceğini ifade etmişti. Buna karşın seçim öncesi AKP''den ne staj ne de 5000 prim günü konusunda bir adım gelmiş değil. 

SON UMUTLAR YARINA KALDI 

İktidar tarafından toplumsal sorunların çözümüne yönelik hamlelerde müjdelerin bizzat Erdoğan tarafından açıklanması yıllar içerisinde bir gelenek haline getirildi. Bu nedenle ''kademeli prim sistemi'' konusunda bir değişikliğe gidilmesini bekleyen vatandaşların son umudu yarına kalmış durumda. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan''ın geçtiğimiz günlerde en düşük emekli maaşı ve bayram ikramiyelerine yönelik zam yapıldığını beyan etmesinin ardından, "Gelecek dönemde müjdelerimiz devam edecek" şeklinde konuşması, mağdurların gözlerini yarın 24 TV, 360 ve tv4 ortak yayınında konuşacak olan Erdoğan''a çevirmiş durumda. 

Erdoğan''ın yarın yapılacak canlı yayında EYT konusunda kapsamın genişleyeceğine yönelik bir müjde haberi vermemesi halinde, seçim öncesi EYT konusunda bir adım atılmayacağı tescillenmiş olacak. 

2. TORBA YASA MECLİS''E GELECEK Mİ?

Geçtiğimiz haftalarda TBMM''de kabul edilen torba yasa ile birçok özlük hakkı kazanımı elde edilmesine karşın, teklifin içerisinde yer alan 18 maddede emeklilere yönelik yalnızca taban maaşını 7500 TL''ye yükseltilmesi ve ikramiyelerin 2000 TL olarak belirlenmesi bulunmuştu. 

EYT konusunda hiçbir madde içermeyen torba yasanın ardından gözler, getirileceği iddia edilen 2. torba yasaya çevrilmiş durumda. Her ne kadar Meclis''in kapanmasına 3 gün kalmış olsa da, yapılacak çalışmaların teknik olarak cuma gününe kadar yetişmesi mümkün gözüküyor. Bu nedenle son ana kadar umudunu koruyan yüz binlerce mağdur, emeklilik hayallerine kavuşabilmek için birkaç yıl daha beklemek istemiyor. 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin''in Kasım ayında yapmış olduğu "EYT''de prim şartı 5000 gün olacak" açıklamasını referans alan ve emekli olabilmek için askerlik ve doğum borçlanması nedeniyle yüklü borçların altına giren vatandaşlar, geri ödeme konusunda alacakları emekli maaşına güvenerek plan kurmuştu. 

Ortaya çıkan mağduriyet hakkında Cumhurbaşkanı danışmanları ile görüştüğünü aktaran Onur Önal, "Eminim ki sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan bu konuya kayıtsız kalmayacak ve seçimden önce çözecektir" ifadelerini kullandı.

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar