Merkez Bankası resmen açıkladı: İşte 48 saat sonra görülecek dolar kuru

Merkez Bankası resmen açıkladı: İşte 48 saat sonra görülecek dolar kuru
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), her ay düzenli olarak yayınladığı 'Piyasa Katılımcıları Anketi' raporunun Haziran sayısını yayınladı. 38 katılımcının verdiği cevapların ardından Haziran'ın son gününde ve 2023 yılının bitiminde görülecek dolar kuru beklentisi de ortaya çıkmış oldu.

22 Haziran tarihli Para Politikaları Kurulu (PPK) toplantısında 650 baz puanlık faiz artırımına yönelik bir karar açıklayan Merkez Bankası, politika faizini yüzde 15''e yükseltmiş oldu.

Büyük ekonomiye sahip ülkelerin dahi Merkez Bankaları tarafından üst üste alınan faiz artırım kararlarına karşı, TCMB'nin iktisatçıların beklentilerine ters yönlü hareket etmesi yıllardır kanıksanmış bir durum haline geldi. AKP hükümetinin ekonomiye yönelik tasarruflarını uygulamakla görevli bir kurum haline gelmekle eleştirilen TCMB, faiz politikasının merkezine ise Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ''Faiz Sebep Enflasyon Sonuçtur' teorisini oturtmuş durumdaydı.

28 Mayıs seçimlerinin ardından ekonomi yönetiminin başına Mehmet Şimşek getirilirken, TCMB Başkanlığına ise Hafize Gaye Erkan atanmıştı.

38 İKTİSATÇI DOLAR TAHMİNLERİNİ PAYLAŞTI

Haziran 2018'de yapılan seçimlerden sonra uzun soluklu bir yükseliş trendine giren dolar kuru, 2022 yılının yaz aylarından bu yana bir nebze durgunluk içerisine girerken, 28 Mayıs seçimlerinin ardından aylardır baskılanan dolar kuru yeniden yukarı yönlü bir hareket göstermeye başladı.

26 seviyelerini geçen dolara karşın Merkez Bankası, arka kapı müdahalelerini bırakarak kur üzerindeki baskılama yöntemlerinden vazgeçmiş durumda. Ekonomistler, Türkiye'de gerçeği yansıtmayan politika faizinin piyasalara sert bir mesaj vermek için minimum yüzde 20-25 seviyelerine çıkartılmasını beklerken yapılan artışla faizlerin yüzde 15 olarak belirlenmesi iktisatçılardan gelen sert tepkilere neden oldu.

Tüm bu verilerin ışığında, TCMB raporlarına yönelik ilgi geçmiş yıllara göre çok daha düşük bir seviyede seyir ediyor olmasına karşın, yine de ekonomi yönetiminde söz sahibi olan aktörler ile her ay yapılan ''Piyasa Katılımcıları Anketi'' raporu, birçok iktisatçı tarafından incelenmeye değer bulunuyor. 26'sı finansal sektör olmak üzere 8 profesyonel ve 4 reel sektörden katılımcıya yer verilen raporda, toplamda 38 kişiyi bulan katılımcıların cevaplarıyla haziran ayı ve yıl sonunda görülmesi beklenen dolar/TL paritesi ortaya çıktı.

"31 ARALIK''TA DOLAR KURU 26,18 OLACAK"

Katılımcılara yöneltilen "Bankalararası döviz piyasası dolar kuru beklentiniz nedir?" sorusuna verilen yanıtların ortalaması alındığında, Haziran ayının sonunda beklenen dolar kuru 23,92 olarak belirlenirken, katılımcılar, 2023 yılının sonunda görülmesi muhtemel dolar kuru içinse 26.18 lirayı işaret etti.

12 aylık zaman dilimine yönelik beklentilerini de paylaşan uzmanlar, 2024 yılının Haziran ayında ise dolar/TL paritesi için beklentinin 28.99 TL olduğu konusunda karar kıldı.

GELECEK TOPLANTI OLDUKÇA ÖNEMLİ

PPK toplantısı sornası yeni TCMB yönetimi tarafından açıklanan metinde, finansal sıkılaşma ve sıkı para politikası döneminin başladığına işaret edilirken, bu ifadeler gelecek aylarda yeni faiz artırımlarının kesin olacağı şeklinde yorumlandı.

TCMB'nin gelecek aylarda ne kadar faiz artıracağı, Türk Lirasının akıbetini belirleyecek olmasına karşın, mevcut AKP hükümetinin ve Erdoğan'ın geçmiş yıllarda olduğu gibi para politikalarında etkin bir rol oynayıp oynamayacağı ise bilinmezliğini koruyor.

YORUMLAR (19)
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
19 Yorum
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar