Mehmet Şimşek ve Merkez Bankası'nın 19 gün sonra yapacağı dolar operasyonunu ifşa oldu!

Mehmet Şimşek ve Merkez Bankası'nın 19 gün sonra yapacağı dolar operasyonunu ifşa oldu!
Ekonomist Evren Devrim Zelyut, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in New York'ta yapılacak Goldman Sachs toplantısına katılacağı 19 Eylül tarihinin dolar endeksi için çok önemli olduğunu belirterek, bu tarihten sonra dolar kurunda çok önemli gelişmelerin yaşanacağını iddia etti.

28 Mayıs seçimlerinin ardından ekonomide köklü bir anlayış değişikliğine giden AKP iktidarı, ilk iş olarak ekonominin dümenine Hazine ve Maliye Bakanı olarak Mehmet Şimşek'i geçirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Şimşek'in isteği üzerine Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanlığına Hafize Gaye Erkan'ı atarken, Erkan'ın yanına 3 liyakatli yardımcının atanması ile piyasalar tarafından olumlu sinyaller gelmeye devam etti.

Son olarak yeni dönemin 3. PPK'sında Merkez Bankası, piyasa beklentilerinin oldukça üzerine çıkarak 750 baz puan artırdı ve yatırımcıda şok etkisi yarattı. Dolar kurunu kısa süreli olarak aşağıya çeken bu hamlenin devamının gelip gelmeyeceği merak konusu olurken, ekonomist Evren Devrim Zelyut yatırımcıları Eylül ayında çok önemli 2 tarihin beklediğini aktardı.

Uluslararası yatırımcılar ile 19 Eylül'de New York'ta Goldman Sachs'ın genel merkezinde bir araya gelecek Şimşek'in haftalardır bu sunuma hazırlandığını iddia eden Zelyut, şu ifadeleri kullanarak yatırımcılara kritik hatırlatmalar yaptı.

"19 VE 21 EYLÜL'DE DOLAR OPERASYONLARINA HAZIRLANIN"

24 Ağustos'ta yapılan faiz hamlesi sonrasında dolar yüzde 7'ye yakın değer kaybetse de, kayıplarının büyük bir bölümünü sonraki gün geri aldı. O halde bütün bu faiz artırımı ve gürültü, dolar/TL paritesini 65 kuruş aşağı çekmek için miydi? Bu sorunun cevabı hayır.

Yapılanlar, ileride yapılacakların zeminini hazırlamak, o tarafa bir kapı açmak içindi aslında. Çünkü gerçek anlamda oyunu değiştirecek hamlenin tarihi 19 Eylül olacak. Dünyanın en büyük yatırımcılarının katılmasının beklenildiği 19 Eylül tarihli Goldman Sachs toplantısında Mehmet Şimşek'in yapacağı sunum, yabancı yatırımcının Türkiye'ye gelip gelmeyeceğini belirleyecek.

Şimşek'in son açıklamalarına bakılırsa da, bu doğrultuda bir zemin hazırlanıyor denilebilir. Türkiye'de mevcut olan döviz sorununun çözümü, ancak dışarıdan gelecek sıcak para ile halledilebilecek durumda. 19'unda yapılacak sunumdan yalnızca 2 gün sonra, Merkez Bankası'nın güçlü bir faiz artırımına daha gitmesi, piyasalarda bu işin ciddi olduğu algısını yaratacaktır.

EYLÜL SONUNDA BORSA ENDEKSİNİ UÇACAK

Toplantının ardından döviz kurundaki temel beklentinin yanı sıra, Türkiye'ye gelmesi muhtemel paranın bir bölümünün de Borsa İstanbul'a yöneleceğini hatırlayalım. Bu da demek oluyor ki, son aylarda rekor üstüne rekor koşan borsa, tarihi zirvelerini yenilemeye devam edecek. Kasım ayına yönelik 11 binlik bir endeks beklentisi, çok sürpriz olmayacaktır. Bu nedenle 19 Eylül'deki toplantının tarihi bir öneme sahip olacağını düşünüyorum.



YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar