Mehmet Şimşek açıkladı dolar sahipleri buz kesildi: Dolar kurunda 3 yıl sonra bir ilk yaşandı!

Mehmet Şimşek açıkladı dolar sahipleri buz kesildi: Dolar kurunda 3 yıl sonra bir ilk yaşandı!
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB), 3 yıldır dolar kurunu baskılamak için piyasaya müdahale ettiğini itiraf ederken, söz konusu uygulamanın rasyonel politikalar ile bağdaşmadığını açıkladı. Şimşek, ilerleyen günlerde piyasalara hiçbir müdahalenin olmayacağını belirterek, "Dolar kurunu tamamen serbest bıraktık" ifadelerini kullandı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB), 2021 yılında sıklaştırdığı piyasa müdahalelerinin ardından dolar kuru, yıllar boyunca baskılanmaya çalışılmış ve bu amaçla Türkiye'nin milyarca dolarlık rezervi eritilmişti.

Söz konusu uygulama bugüne kadar ekonomistlerin AKP'ye yönelik eleştirilerinin temelini oluştururken, ilk kez hükümet cephesinden yapılanları doğrular nitelikte bir açıklama geldi. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, katıldığı bir yayında AKP hükümetinin 3 yıldır dolar kurunu baskı altında tuttuğunu itiraf ederek, bu uygulamanın rasyonel politikalar ile örtüşmediğini belirtti.

KKM SONRASI DOLAR KURUNU TUTMAK İÇİN MİLYARLARCA LİRALIK REZERV ERİTİLDİ

İlk olarak Berat Albayrak döneminde başlayan ve dolar kurunu tutabilmek için Merkez Bankası'nın rezervlerini arka kapı müdahaleleri ile piyasalara dağıtma politikası, 21 Aralık 2021'de hayata geçirilen Kur Korumalı Mevduat (KKM) sisteminin ardından hız kazandı.

AKP iktidarı, ekonomi politikaları yürütmede güdümüne aldığı Merkez Bankası aracılığıyla yüksek enflasyona rağmen faiz artırımına engel getirirken, bir yandan da KKM ile tek gecede düşürülen kurun yeniden yükselmesini engellemek için milyarca doları adeta havaya saçtı.

"3 YIL SONRA İLK KEZ DOLAR KURU SERBEST BIRAKILDI"

Anadolu Ajansı'na açıklamalarda bulunan Bakan Şimşek, "Uzun süre boyunca kur tutulmuş. 2021 yılının Aralık ayı ile aşağı yukarı 2023 yılının Mayıs ayına kadar kur belli bir düzeyde baskılanmıştı. Biz, dolar kurunu serbest bıraktık çünkü bir taraftan rasyonel politikalar yürüteceğimizi söyleyeceğiz, öte yandan dövizin üzerinde baskı kurmaya çalışacağız. Bu mümkün değil." ifadelerini kullanarak yürütülen hatalı ekonomik politikaları itiraf etti.

"SÖYLENENLER İLE REALİTE BAZEN UYUŞMUYOR"

6 Ağustos'ta yayınlanan Orta Vadeli Program (OVP) hakkında da değerlendirmelerde bulunan Şimşek, kendisi ve ekibiyle birlikte olabildiğince mümkün bir senaryo içerisinde gerçekleşebilecek kur tahminlerinin paylaşıldığını ifade ederken, zaman zaman hazırlanan tahmin projeksiyonlarının gerçeklikle bağdaşmayabileceğini kabul etti ve OVP'de yer alan ekonomik tahminler için hata payı olabileceğine dikkat çekti.

DOLARIN ARTIŞ HIZINI YÜKSELTEBİLİR

Şimşek'in yeni ekonomi yönetiminin hiçbir şekilde dolar kuruna yönelik müdahalede bulunmayacağına yönelik ifadelerinin ardından uzmanlar, KKM'nin tasfiye planlaması sonrasında yaşanabilecek ani çıkışların ardından yeniden dolar kurunda hareketlilik görülebileceği uyarısında bulundu.

Kur Korumalı Mevduat havuzunda biriken mevduatın 3 trilyon 348 milyar 325 milyon liraya ulaştığına dikkat çeken ekonomistler, TCMB'nin geçtiğimiz haftalarda uygulamaya koyduğu tasfiye hamlelerinin bir yenisinin gelmesi ve KKM'den çıkışların hızlanması halinde, bu paranın yeniden döviz tevdiat hesaplarına gidebilme riskinin bulunduğunu, böyle bir durumda Türkiye'nin yeni bir kur kriziyle karşı karşıya kalabileceğini ifade etti.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar