Dolar sahiplerini 11 gün önceden uyardı: "Hemen hazırlığa başlayın"

Dolar sahiplerini 11 gün önceden uyardı: "Hemen hazırlığa başlayın"
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) 21 Eylül'de açıklayacağı faiz kararı merakla beklenirken, ekonomist Remzi Özdemir, toplantıdan çıkacak kararın ne olacağını yönelik tahminini takipçileriyle paylaşarak "Hazırlığını yapın" uyarısında bulundu.

Türkiye'de birikimini dolar olarak tutan yatırımcılar ve orta gelirli vatandaşlarla birlikte, küresel piyasaların tamamı da gözünü 20 Eylül'de Türkiye saati ile 21.00'de yapılacak FED açıklamasına çevirmiş durumda.

Fed'in faiz artırım serisine son vermesi beklenen toplantı öncesinde Türkiye'deki piyasaların odağında ise 21 Eylül'de Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB), yapacağı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı yer alıyor.

Özellikle son toplantıdan piyasaların beklentisinin oldukça üzerinde bir faiz artırım kararının çıkması, yeni toplantılara olan ilgiyi daha yukarı çekerken, ekonomistler de Merkez Bankası'nın bu ay nasıl bir hamle yapacağına yönelik tahminlerini paylaşmaya devam ediyor.

Yeniçağ yazarı Remzi Özdemir, 6 Ağustos'ta açıklanan OVP ve sonrasında Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan'ın açıklamalarından yola çıkarak, bu ay için Merkez Bankası'nın ne gibi hamleler yapacağına dair tahminlerde bulundu.

Özdemir'in açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde:

"MERKEZ BANKASI FAİZ ARTIRIMINI PAS GEÇECEK YA DA..."

"Açıklanan OVP ve yapılan açıklamalardan gördüğüm kadarıyla sanki Merkez Bankası ya faiz artırımını Eylül ayında pas geçecek ya da yalnızca bir iki puanlık bir göstermelik artış yapacak. Yani agresif faiz artışına gidilmeyecek. Çünkü yerel seçimler yaklaşıyor ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın jübile yapacağı bir seçim olacak. Bu nedenle bizler, gerçek ekonomik programı görsek görsek 2024 yılının Mart ayından sonra göreceğiz.

"YABANCILAR AÇIKLANAN EKONOMİ PLANINA İNANMADI"

Mehmet Şimşek'in güvenilir bir figür olduğu ve uluslararası piyasalardan oluk oluk yatırım akacağı iddia ediliyor. Bu görüşün gerçek olmadığı aşikar. Bana sorarsanız, yabancı yatırımcı açıklanan planlara hiçbir şekilde inanmadı. Eğer ki yabancılar açıklanan OVP'ye inanmış olsaydı, bunu borsa endeksinde görürdük. Yatırımcılar bu yükselişin kokusunu alırlar. Ancak OVP sonrası Borsa İstanbul'da hiçbir hareketlenme yaşanmadı.

Türkiye'deki alım süreçleri bunu gösteriyor. Yabancı hiç Türkiye'den 3 haftalık alım yapar mı? Tarihte bunun benzeri görülmüş mü?

DOLAR KURU İÇİN BELİRLEYİCİ OLACAK

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Merkez Bankası, Türkiye İstatistik Kurumu ve birçok devlet kurumu ile koordineli olarak hazırlanan OVP'de yer alan dolar kuru tahminlerine göre, 2023 yılının sonunda beklenilen dolar/TL paritesi 30 lira 40 kuruş olarak kayıtlara geçti.

Birçok uzman, söz konusu tahmini yıl sonu için gerçekçi olarak paylaşırken, Eylül ayında yapılacak toplantıdan agresif bir faiz artırımı çıkmaması halinde piyasaların yeniden paniğe kapılarak dolara yönelmesi ise oldukça muhtemel gözükmekte.

20 Ağustos itibariyle KKM'yi tasfiye sürecine başlayan Merkez Bankası'nın hamleleri, Bakan Şimşek tarafından değerlendirilirken, söz konusu tasfiye sürecinin oldukça uzun ve sakin bir şekilde yürütüleceği açıklandı. Şimşek, KKM hesabı bulunanlar için "Paniğe kapılmayın. Uygulama sürdürülmeye devam edecek" demiş olsa da, TCMB'nin hamlelerinin ardından KKM, 8 aylık aradan sonra ilk kez düşüşe geçti ve havuzda biriken toplam mevduatta 60 milyar liralık bir düşüş gözlemlendi.

Uzmanlar, bu düşüşlerin ilerleyen aylarda devam etmesi ve havuzdan ayrılan paranın Türk lirası mevduatı yerine, döviz tevdiat hesaplarına gitmesi halinde Türkiye'yi yeni bir kur krizinin beklediği uyarısında bulunurken, KKM için 'ekonomideki saatli bomba' değerlendirmesi yapıldı.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar