Meclis'te yeni bir grup daha kuruluyor: Partiler harekete geçti

Meclis'te yeni bir grup daha kuruluyor: Partiler harekete geçti
Yerel seçim sebebiyle ara verilen Meclis Genel Kurulu, Salı günü toplanıyor. Yoğun gündemle başlayacak olan Kurul, Meclis'te yeni bir grup kurulmasının ilk adımlarını atacak. İşte detaylar…

Türkiye Büyük Millet Meclisi, yerel seçimler nedeniyle bir buçuk aylık aradan sonra 16 Nisan Salı günü yeniden toplanarak mesaisine başlıyor. Meclis'in gündeminde, turizm ve enerji alanlarını içeren önemli teklifler bulunuyor.

Gazete Duvar'dan Ceren Bayar'ın haberine göre, Meclis’in gündeminde görüşülmeyi bekleyen iki teklif bulunuyor. Bunlardan bir tanesi, enerji sektörünü ilgilendiren bir kanun teklifi, yerli üretim ve farklı kaynaklardan ithal edilen doğalgazın Türkiye'de sıvılaştırılarak dünya piyasalarına LNG olarak pazarlanmasını düzenliyor. Bu teklifin yasalaşması halinde enerji verimliliğini artırmak amacıyla hazırlanan projelere yüzde 30'u oranında destek sağlanacak. Ayrıca, kıyı ve sahil şeritleri hariç olmak üzere denizler ve göllerde yenilenebilir enerji üretim santralleri kurulabilecek.

Diğer bir teklif ise Turist Rehberliği Meslek Kanunu ile Seyahat Acentaları Kanunu'nda değişiklikler öngörüyor. Bu teklife göre, yabancı dil yeterlilik belgesi koşulunu yerine getiremeyenlerin Türkçe turist rehberi olabilmesi sağlanacak. Ayrıca, seyahat acentelerinin müşterilerini bilgi ve onayları dışında alışveriş amacıyla bir işletmeye yönlendirmesi ve menfaat sağlaması halinde belgelerinin iptal edilmesi öngörülüyor.

KRİPTO VARLIKLARA İLİŞKİN KANUN TEKLİFİ MASADA

Henüz Meclis'e sunulmamış ancak hazırlıkları tamamlanan bir diğer önemli gelişme ise kripto varlıklara ilişkin kanun teklifinin yakın zamanda AK Parti tarafından Meclis'e sunulması bekleniyor. Yaklaşık 30 maddelik teklifle kripto varlıkların hukuki tanımı yapılacak ve ihraç, dağıtım ve alım satımını yapanların uyacakları kurallar belirlenecek.

RUHSATSIZ SİLAHA CEZA ARTIRIMI GÖRÜŞÜLECEK

İçişleri Bakanlığı'nın çalışma alanına giren konulara ilişkin düzenlemeler de Meclis'in gündeminde yer alacak. Ruhsatsız silah kullanımına verilen cezanın artırılması ve silah parçalarının kontrolü gibi konuları içeren düzenlemelerin bu teklifte yer alması bekleniyor.

9. YARGI PAKETİ GÜNDEMDE

Ayrıca, İktidar kulislerine göre 9. Yargı Paketi'nin de önümüzdeki dönemde Meclis'in gündemine geleceği belirtiliyor. Pakette cezasızlık itirazlarının geliştiği suçlara ilişkin yeni düzenlemelerin olması bekleniyor.

YENİ MECLİS GRUBU GELEBİLİR

Meclis gruplarına DEVA Partisi'nin eklenmesi de gündemde. DEVA Partisi'nin Meclis'te grup kurabilmesi için 15 milletvekiline ihtiyacı var ve bu hedefin Demokrat Parti milletvekilleriyle veya diğer partilerden milletvekili desteğiyle sağlanması planlanıyor.

KURTULMUŞ’TAN ANAYASA ZİYARETLERİ

Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş'un yeni Anayasa çalışmaları kapsamında siyasi partilerin temsilcileriyle görüş alışverişinde bulunması bekleniyor. Yeni Anayasa'nın hazırlanması sürecinde çalışma usul ve esaslarının belirlenmesi amaçlanıyor.

İYİ PARTİ YENİ GENEL BAŞKANINI SEÇECEK

Ayrıca, İYİ Parti'nin 27 Nisan'da yeni genel başkanını seçeceği kongre de yakından takip edilecek. Mevcut adaylara ek olarak yeni adayların katılması ve İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in tutumunun takibi önem taşıyor.

KABİNE DEĞİŞİKLİĞİ OLACAK MI?

Son olarak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kabinede ve partisinin yönetiminde değişiklik yapacağına dair iddialar da siyasetin önemli bir gündem maddesi olarak değerlendiriliyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar