Mart'ta başvuru yapan EYT'liler için emeklilik tarihi belli oldu!

Mart'ta başvuru yapan EYT'liler için emeklilik tarihi belli oldu!
Mart ayının ilk haftası itibariyle SGK müdürlükleri ve e-Devlet aracılığı ile emekli başvurusu yapan EYT'lilerin bazılarının işlemleri tamamlanmış ve maaş ödemeleri yapılmış olmasına karşın, yüz binlerce vatandaş için bekleyiş devam ediyor. EYT'de başvuru sürecinin neden uzadığı ortaya çıkarken, henüz emekli olmayan vatandaşların işlemlerinin ne zaman tamamlanacağı da kesinlik kazandı.

Coşkun Çelik / Günboyu 

2 milyon 250 bin vatandaşa emeklilik yolunu açacak olan EYT düzenlemesi, 28 Şubat tarihinde Meclis''ten geçmesinin ardından Resmi Gazete''de yayımlanarak yasalaşmıştı. 

Söz konusu süreç ile birlikte Mart ayı başında EYT''lilerin başvurularını toplamaya başlayan Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Mart itibariyle yapılan başvuruların en geç Nisan ayında sonuçlanacağı ve bu ay içerisinde ödemelerin hesaplara aktarılacağını bildirdi. 

Buna karşın şu ana kadar yaklaşık 500 bin başvuru sonuçlandırıldı. Ramazan Bayramı nedeniyle maaşların ödeme takvimi erkene çekilmesine karşın, yüz binlerce EYT''li için henüz hiçbir ödeme yapılmadı.

Bir kısım emekli adayı e-Devlet, bazıları ise SGK müdürlükleri aracılığıyla fiziksel başvuru yapmasına karşın, kontrol sayfasında "Başvurunuz il müdürlüklerinde beklemede" ibaresi gören EYT''lilerin ne zaman ödeme alacağı da netleşmeye başladı. 

SEÇİM ÖNCESİ TÜM ÖDEMELERİN TAMAMLANMASI BEKLENİYOR

Ramazan Bayramı nedeniyle bir miktar yavaşlayan kontrol süreci, haftanın ilk günü itibariyle yeniden eski halini aldı ve SGK memurlarının yoğun EYT mesaisi yeniden başlamış oldu. 14 Mayıs''ta yapılacak seçimlerden önce, çok sayıda emeklinin ilk maaşlarını hesaplarında görmesini arzulayan hükümet, bu hamlenin oy tercihlerinde de etkili bir sonuç vereceğini düşünüyor. Bu sebeple halihazırda yoğun bir mesai yürüten SGK, kalan başvuruları da tamamlamak için seçim öncesinde adeta kampa girecek ve mart ayında yapılan bütün EYT başvurularını bitirmeyi amaçlayacak. 

TEMMUZ''DA BAŞVURU YAPANLAR BİNLERCE LİRA DAHA FAZLA ALACAK

Her ne kadar düzenlemeden yasal çerçevede 2 milyon 250 bine yakın vatandaş faydalanabilecek olsa da, yaklaşık 45 günlük sürenin sonunda toplam başvuru sayısı 1.5 milyon dolaylarında bulunmakta. 

SGK Uzmanları, söz konusu başvuruların arasında çok sayıda mükerrer işlem ve reddedilecek başvuru olduğuna da dikkat çekerken, tekel kişi sayısının 1 milyon 250 binlere kadar düşmesi bekleniyor. Akıllara "Geri kalan vatandaşlar neden emeklilik başvurusu yapmıyor?" sorusu gelirken, bu meseleye de soyal güvenlik müşavirleri tarafından açıklık getirildi. 

Çalıştığı işletmede birkaç yılı aşkın süredir görev yürüten vatandaşlar, EYT başvurularının onaylanmaları halinde kıdem tazminatı almaya hak kazanacaklar. Alınacak tazminat ise, başvuru yapılan ay itibariyle maaş tutarının brüt ücretinin, kaç yıldır çalışıldığı ile çarpılması sonucu ortaya çıkacak. Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılan açıklama ile Temmuz ayında asgari ücrete zam yapılacağı belirtilmişti.

14 Mayıs''ta yapılacak seçimlerde, Millet İttifakı''nın kazanması halinde ise CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da benzer bir zam vaadinde bulunurken, her iki ihtimalde de aylıklarında artış yaşanacağını öğrenen vatandaşlar, daha yüksek kıdem tazminatı alabilmek için Temmuz ayında başvuru yapmak için beklemeye başladı. 

Örneğin mevcut durumda brüt maaşı 15 bin TL olan bir çalışan, şu anda çalıştığı yerde 5 senesini doldurmuş ise yaklaşık olarak 75 bin TL kıdem tazminatı almaya hak kazanacak. Ancak, maaşlara geçtiğimiz yıl olduğu gibi yüzde 50''lik bir ''ara zam'' gelmesi halinde, brüt ücretin 22 bin 50 TL''ye çıkması nedeniyle alınacak kıdem tazminatı da otomatik olarak 112 bin 500 TL''ye yükselecek. Aradaki farktan olmamak isteyen yüz binlerce vatandaş, EYT konusunda başvuru yapmamış bulunmakta. 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar