SGK düğmeye bastı: Emekli maaş hesaplama sistemi kökten değişiyor!

SGK düğmeye bastı: Emekli maaş hesaplama sistemi kökten değişiyor!
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), EYT'lilerle birlikte sayıları 15 milyonu aşan emekli vatandaşların maaş hesaplamalarında kullanılan sistemi değiştirmek için çalışmalarda son aşamaya geldi. 2000 yılı öncesine ait primlerin, emekli maaşlarına daha yüksek etkide bulunduğu mevcut sistem tarihe karışırken, yerine gelecek yeni uygulamanın detayları da ortaya çıkmış oldu.

Özlem Baran / Günboyu 

28 Şubat''ta Meclis''ten geçen EYT düzenlemesi, Resmi Gazete''de yayımlanarak yasalaşma sürecini tamamlarken. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından emeklilik başvurularının yarısından fazlası inceleme aşamasını bitirdi. 

EYT başvurularının değerlendirme sürecinin tamamlanmasıyla birlikte, Türkiye''deki toplam emekli sayısı 15 milyonu geçecek. Toplumun en büyük kesimini oluşturacak olan emekliler, yıllardır maaşların hesaplanışında kullanılan sistemin sorunlarından şikayetçi olurken, SGK''nın söz konusu sisteme son vereceği ve yeni bir hesaplama aracına geçeceği öğrenildi.  

YAKIN TARİHTE EMEKLİ OLANLARIN MAAŞLARI ZAMLANACAK

Mevcut uygulamaya göre, emeklilerin aylık bağlamalarında esas teşkil eden 3 dönem bulunmakta. 2000 yılı öncesinde kazanılan primlerin maaşı en fazla etkileyen kısım olurken, 2008 yılına kadar olan dönem ikinci, 2008 yılının Ekim ayından sonrasında kazanılan primler ise maaşa en az etki eden tarih aralıklarını kapsamakta. Özellikle son yıllarda emekli olan vatandaşların büyük bir kısmı, seyyanen yapılan zamların ardından prim gün sayıları fark etmeksizin en düşük emekli maaşını almakta. 

3600 prim günü ile emekli olan vatandaşlar ile 5000 prim gün sayısı bulunan vatandaşların aynı maaşı alması, yatırılan prim tutarlarında değişiklik olmasına karşın iki kesimin de en düşük emekli aylığında birleştirilmesi nedeniyle emeklilerden çok sayıda şikayet alan SGK, yeni sistem ile bu mağduriyetlere son vermeyi hedefliyor. 

Akşam gazetesinde yer alan habere göre; SGK, prim hesaplamasında tarihlere göre ortaya çıkan maaş farklarının çok büyük olması nedeniyle 2000 öncesindeki primlerin etki oranında azalmaya giderken, 2008''e kadar olan dönem ve sonrası içinse etki çarpanını yükseltecek. Bu değişiklik ile son yıllarda emekli olan vatandaşlar daha yüksek maaş almaya hak kazanırken, geçmiş yıllardaki primleri nedeniyle şu anda fazla aylık alanların ise haklarında herhangi bir kısıtlamaya gidilmeyecek. 

DEĞİŞİKLİK EYT''LİLERİ DE KAPSAYACAK

İlk maaşlarını 14 Nisan itibariyle almaya başlayan EYT''liler, henüz emekli aylıklarına alışamadan yeni sistem ile büyük bir değişikliğe dahil edilecekler. Emeklilikte Yaşa Takılanlar düzenlemesi kapsamında emekli edilen vatandaşların çok büyük bir bölümü taban aylık olan 7500 TL''de eşitlenirken, yeni sistemin hayata geçirilmesi halinde birçok EYT''li birbirinden farklı seviyede maaşlar almaya başlayacak. Buna karşın 15 milyon emeklinin hiçbirinde aylıkların düşmeyeceği, milyonlarca vatandaşın ise aldığı ödemelerde iyileştirme yaşanacağı iddia edildi. 

Özellikle yeni düzenleme ile, halihazırda çalışanlar emekli olduklarında çok daha yüksek maaş alacak. 4a, 4b, 4c, Bağ-Kur ya da Emekli Aylığı bakılmaksızın hayata geçirilecek düzenlemede yeni kat sayıların ne olacağı merak ediliyorken, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin''in ilerleyen günlerde söz konusu düzenleme hakkında açıklama yapması bekleniyor.  Bu sebeple, SGK tarafından yürürlüğe koyulan ''maaş hesaplama robotu'' ile alacağı emekli aylıklarını hesaplayan vatandaşlar, gösterilen tutardan çok daha yüksek bir emekli maaşı alma şansına sahip olabilecek. 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar