Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Uğur Becerikli

Uğur Becerikli

Yazar

Liyakat ve sahiplenmek

20 Yılı aşkın süredir ilgili tüm yetkililere her mecrada engelli bireylerin sorunlarını ve dünya normlarına uygun olarak gerekli düzenlemelerin yapılmasında ne kadar çok geç kalındığını elimizden geldiğince uygun bir biçimde söylüyor ve yazıyoruz.

Yıllar sonra Engelsiz Taksi projesini gerçekleştirmiş olan İBB şimdi de erişilebilir bir spor tesisine imza atmış durumda. Bu İstanbul için çok önemli bir adımdır. Olimpiyat oyunlarını Türkiye''de yapmak istiyor isek, yapılacak oyunların hemen ardından (15 gün sonrasında) Paralimpik Oyunlarının da yapma zorunluluğu bulunuyor. Bu şartı tamamlamayan bir ülke Olimpiyatları almaya hak kazanamıyor!

Oyunlarının başvuru sürecinde, erişebilir bir tesis olması çok önemlidir. Tabii ki bir tesis olması yeterli mi? Elbette ki yeterli değil. Çevremizdeki kaldırımların, sokakların, caddelerin, binaların, otellerin taksilerin, otobüslerin, metroların, tesislerin vb.. kısacası bir engelli bireyin tek başına istediği yere sorunsuz erişebilmesi birinci önceliktir.

İBB''nin 2020''de yeniden inşa ettiği Cemal Kamacı Spor Kompleksi''ne, İstanbul Valiliği tarafından engelli bireylere sağladığı kolaylıklar ve imkanlardan dolayı ''Erişilebilirlik Belgesi'' verildi. Tesis, İstanbul''da alanında tescilli ilk spor merkezi oldu.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından baştan sona yenilendikten sonra 2020 yılında Başkan Ekrem İmamoğlu tarafından yeniden hizmete açılan Cemal Kamacı Spor Kompleksi, engelli bireylere sağladığı kolaylıklar ve imkanlarla da dikkat çekiyor. Engelli bireylerin yüzme ve fitness başta olmak üzere birçok branşta spor yaptığı tesis ''Erişilebilirlik Belgesi'' alarak hem İstanbul''un hem de İBB''nin bu alandaki tescilli ilk spor merkezi oldu.

Tüm alanlarında engelli bireylere spor hizmeti

Cemal Kamacı Spor Kompleksi''ni her ay 8 bin kişi ziyaret ediyor. Tesisin tüm alanlarında engelli bireyler de rahatlıkla spor yapabiliyor. Tesiste yapılan çalışmalar kapsamında yüzme havuzuyla birlikte üyelerin spor yaptıkları tüm alanlar; bina girişleri ve çıkışlarından, soyunma odalarına kadar tesisin tamamı engelli bireylerin kullanımına uygun olarak yenilendi.

Standartlara uygun eğim ve ölçülerde yapılan bu alanlara ek olarak görme engelli bireyler için bilgilendirme, numaralandırma, işaretleme ve yönlendirme işlemleri de unutulmadı. Gerekli yerlerde sesli ve görsel uyarı sisteminin devreye alındığı, Braille alfabeli rakam ve yazılar ile yapılan bilgilendirme ve yönlendirmelerin kullanıldığı tesiste zemin üzerinde kılavuz iz, kesik kubbe yüzey ve eliptik yüzey gibi duyumsanabilir(hissedilebilir) ögeler tercih edildi.

Engelliler için yapılan tüm bu çalışmaların ardından Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının koordinesinde İstanbul Valiliği tarafından tesise Erişilebilirlik Belgesi verildi. Engelli bireylerin kullanımı açısından tüm standartların yerine getirildiği Cemal Kamacı Spor Kompleksi, İstanbul genelinde ilgili bakanlıklar ve kurumların incelemesinin ardından bu belgeyi alan ilk spor tesisi oldu.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları