Lezzetinden çok şifa için tüketiliyor

Lezzetinden çok şifa için tüketiliyor
Eskişehir'de yaşayan vatandaşlar, şeker pancarı, üzüm, dut ve keçiboynuzu gibi birçok üründen elde edilen pekmezi, sadece lezzeti için değil, aynı zamanda çeşitli rahatsızlıklarına şifa bulmak amacıyla tüketiyor.

Genellikle kış aylarında tahinle birlikte tercih edilen pekmezin satışları, ekim aylarında başlayıp nisan ayına kadar artış gösteriyor. Doğal ve zorlu bir sürecin ardından elde edilen pekmez, geleneksel yöntemlerle üretilirken, birçok kişi tarafından sağlığa olan faydaları nedeniyle tercih ediliyor.

Yıllardır pekmez satıcılığı yapan Ahmet Ünlü, pekmezin geleneksel usullerle yapıldığını belirtirken, bu değerli ürünün birçok faydasını dile getirdi. Ünlü, özellikle pekmezin kandaki demir eksikliğine ve kansızlığa iyi geldiğini vurgulayarak, "Pekmezin tahinle karışımı, Eskişehir halkı tarafından sofraların vazgeçilmez bir ürünü olarak kabul ediliyor. Pekmez, tahinle karıştırılarak ya da yoğurtla birlikte tüketiliyor. Ayrıca, çeşitli helva tariflerinde kullanılmak üzere tercih ediliyor. Tahin ise ev kadınları tarafından kurabiye, tahinli pide ve benzeri ürünlerde kullanılıyor. Bu nedenle Eskişehir'de tahin satışları, diğer illere göre daha fazla" şeklinde konuştu.

Ünlü, üzüm pekmezinin en çok tercih edilen çeşit olduğunu ifade ederken, keçiboynuzu pekmezi ve dut pekmezinin de büyük ilgi gördüğünü belirtti. Pekmezlerin Türkiye'nin çeşitli bölgelerinden geldiğini açıklayan Ünlü, özellikle son yıllarda Eskişehir'de pancar pekmezi üretiminin arttığını ve bu pekmenin kalitesinin talep gördüğünü söyledi.

"Pekmezi tereyağıyla karıştırıp içtikleri zaman öksürük ve nezleye çok iyi gelir" diyen Ünlü, müşterilerin salgın hastalıkların etkisiyle daha fazla pekmez tüketmeye başladığını da belirtti. Eskişehir halkı, lezzetin yanı sıra pekmezin sağlık için sunduğu şifalı özellikleriyle sofralarını süslemeye devam ediyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar