Kredi kartı kısıtlamaları tüketiciyi endişelendirdi

Kredi kartı kısıtlamaları tüketiciyi endişelendirdi
Günboyu Gazetesi'nin bugünkü manşeti

19-03-24-01gun-page-0001-001.jpg

TÖK BAŞKANI: VATANDAŞIN TEKÇARESİ ELİNDEN ALINIYOR

Bankalar, kredi kartlarında bir dizi yeni düzenlemeyi hayata geçirdi. Ancak seçim sonrasında yeni kısıtlamaların gelmesi bekleniyor. Ay sonunu kredi kartıyla getiren vatandaşlar ve ticarette kredi kartı kullanan şirketler bu durumdan rahatsız.

Tüketici Örgütleri Konfederasyonu (TÖK) Genel Başkanı Fuat Engin, "Vatandaşın tek çaresi elinden alınıyor. Bu artık zulme dönüştü" şeklinde konuştu. Türkiye'de kredi kartlarına kısıtlama getirilmesine ilişkin ilk adım geçen hafta bankalardan geldi. 31 Mart seçimlerinden sonra ekonomi yönetiminin enflasyonla mücadele kapsamında yeni kısıtlamaları yürürlüğe koyması bekleniyor. Ancak kart kullanımı konusundaki kısıtlamalara hem tüketiciler hem de şirket sahipleri tepkili.

Tüketici temsilcileri kredi kartı kullanmadan ay sonunu getirmenin mümkün olmayacağını belirtirken, şirket sahipleri kredi kartlarının yalnızca alışverişlerde değil mal ticaretinde de kullanıldığına işaret ediyor ve iş hayatının ciddi zarar göreceğine dikkat çekiyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) Resmi Gazete'de yayımlanan kararına göre kredi kartlarından yapılan nakit avans işlemleri ve kredili mevduat hesaplarında uygulanacak aylık azami akdi faiz oranı yüzde 4,42'den yüzde 5'e yükseldi. Bankalar da 12 Mart'ta kredi kartı kullanımına ilişkin bir dizi kısıtlamayı yürürlüğe soktu. Bu kapsamda kredi kartına nakit avansta taksit sınırı 12'den 3'e indirilirken, nakit avansta limit oranları düşürüldü. İlk müşterilere verilen faizsiz kredilerin vadesi 6 aydan 3 aya indirilirken, ihtiyaç ve kredi faizlerinde yıllık faiz oranı da artırıldı. Bankaların düzenlemesi şimdilik kredi kartı ile taksitli alışverişleri kapsamıyor. TÖK Genel Başkanı Fuat Engin, bankaların hükümetten herhangi resmi bir talimat olmaksızın kendilerini korumak için tüketici haklarını ihlal ettiğini savunuyor.

Türkiye'deki tüketicilerin zaten dünyanın en yüksek dolaylı vergilerini ödediğine dikkat çeken Engin, "Çok kazanandan çok, az kazanandan az alınması gereken vergiler tamamen tüketicinin sırtına yüklenmiş durumda. Akaryakıta her gün zam geliyor ve bu da dolaylı olarak bütün ürünlere zam olarak yansıyor. Bu konuda vatandaşın tek çaresi kredi kartıyla geleceğe borçlanarak ihtiyaçlarını karşılaması. Şimdi bunu da elimizden alıyorlar" diye konuşuyor. Seçimden sonra getirilmesi beklenen yeni düzenlemelerle hem kredi kartı kullanımının daha da zorlaşacağını hem de yeni bir zam dalgası yaşanacağını dile getiren TÖK Başkanı, "Bunca yükü tüketicilerin nasıl kaldıracağını açıkçası bilemiyorum. Bu bizim için artık bir zulme dönüştü" diyor.

Gazetemizin birinci sayfasını okumak için tıklayınız...

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar