Kobani davasında Demirtaş ve Yüksekdağ'a ağırlaştırılmış müebbet istemi

Kobani davasında Demirtaş ve Yüksekdağ'a ağırlaştırılmış müebbet istemi
Kobani davasında eski HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın arasında bulunduğu 36 sanığın en az bir kez ağırlaştırılmış müebbet hapsi istendi.

Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesince Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsündeki salonda görülen duruşmaya, bazı tutuklu sanıklar ile avukatları katıldı.

Demirtaş duruşmaya katılmazken, Yüksekdağ tutuklu bulunduğu cezaevinden video konferans aracılığıyla duruşmaya bağlandı.

Mahkeme Başkanı dava dosyasına gelen evrakı okuduktan sonra sanık ve avukatlarına söz verdi.

Savcılığın esas hakkındaki mütalaasını açıklaması beklenen duruşmada söz alan sanıklar, Demirtaş ve Yüksekdağ''ın da aralarında olduğu tutuklu 5 sanığın ilk savunmalarının alınmadığını, bu kişilerin savunmaları alınmadan mütalaanın açıklanmaması gerektiğini savundu.

Savunma haklarının kısıtlandığını, birleşen dosyalara ve gelen evraklara karşı detaylı savunma yapamadıklarını ileri süren sanıklar, savcının esasa ilişkin mütalaayı ertelemesi gerektiğini ifade etti.

Söz alan sanık avukatları da adil yargılanma haklarının ihlal edildiğini öne sürerek, davanın seçimden sonraya ertelenmesi talebinde bulundu.

Beyanların ardından ara kararını açıklayan mahkeme, sanık ve avukatlarının taleplerinin duruşmayı uzatmaya yönelik olduğunu belirterek, taleplerinin reddine karar verdi.

Tutuklu sanıkların mevcut halinin devamına hükmeden mahkeme, yarın devam etmek üzere duruşmayı tamamladı.

İDDİANAMEDEN

İddianameye göre, Suriye''deki iç savaş nedeniyle terör örgütü DEAŞ''ın Kobani''ye (Ayn el-Arap) saldırması üzerine Ekim 2014''te HDP yönetimi ile terör örgütü PKK elebaşları, sokağa çıkma çağrısında bulundu.

Bunun üzerine aralarında İstanbul, Ankara, Bursa ve Diyarbakır''ın da olduğu 35 il ve 96 ilçede yasa dışı gösteriler başlatıldı, kolluk güçlerinin yanı sıra siviller de hedef alındı.

Olaylarda 37 kişi hayatını kaybetti, 761 kişi yaralandı, 197 okul yakıldı, 269 kamu binası tahrip edildi, 1731 ev ve iş yeri yağmalandı, 1230 araç kullanılamaz hale getirildi.

Olayların azmettiricisi olmakla suçlanan eski HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ ile PKK''nın sözde üst düzey yöneticilerinin de aralarında olduğu 73''ü firari 108 sanık hakkında 38''er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep ediliyor.

(AA)

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar