Kilis'te horozkarası hazırlığı başladı: 160 bin dekar...

Kilis'te horozkarası hazırlığı başladı: 160 bin dekar...
Kilis'in Musabeyli ilçesinde yetiştirilen horozkarası üzüm bağlarında budama başladı. Çiftçiler bu seneki yağışlardan dolayı verimin yüksek olacağını belirttiler.

Kilis'in Musabeyli ilçesinde yetiştirilen ve ünü sınırları aşan horozkarası üzümünde budama çalışmaları başladı. Şubat ayının ilk haftalarında başlayan budama işlemi, mart ayının ortalarına kadar devam edecek.

Geçen yıl yağışların az olması nedeniyle düşük verim elde edilmişken, bu yıl fazla yağan yağışlar çiftçileri sevindirdi ve Kilis Horozkarası üzümünün pekmez, kurutmalık ve sofralık gibi ürünlerinin yapımında kullanılmasını sağladı. İlk budama çalışmalarına İlçe Kaymakamı Hamza Özbilgi ve muhtarlarda çiftçilere katıldı.

Kilis Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Güven Özdemir, bu yıl yağışların geçen seneye göre oldukça iyi olduğunu belirterek, Kilis Horozkarası üzümünün önemli bir geçim kaynağı olduğunu vurguladı. Geçen yıl yaşanan kuraklık nedeniyle rekoltenin düşük olduğunu ancak bu yılki yağışların çiftçileri memnun ettiğini ifade etti.

20240222aw147093-7.jpg

Budama işlemiyle başlayan sürecin 8 ay boyunca devam edeceğini belirten Özdemir, üzüm bağlarının her aşamasının faydalı olduğunu dile getirdi. Budama sırasında kesilen odunların yakacak olarak kullanıldığını, yaprakların sarma olarak tüketildiğini, korukların ise ekşi olarak kullanıldığını açıkladı. Hasat zamanında ise üzümlerin yaş, kuru ve pekmez olarak piyasaya sürüldüğünü söyledi.

Musabeyli Kaymakamı Hamza Özbilgi, çevre köy muhtarları ve çiftçilerle birlikte budama mesaisine başladıklarını belirterek, çalışmaların hayırlı ve uğurlu olması temennisinde bulundu.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar