Kemik erimesi ölüme yol açabilir

Kemik erimesi ölüme yol açabilir
Uzman Dr. Esra Tutal, aşırı zayıf ve hareketsiz bir yaşam tarzının yanı sıra kortizon kullanımının da kemik erimesi riskini artırdığına dikkat çekti.

Kemik erimesinin omurlarda, el bileğinde ve kalça kemiğinde kırılmalara neden olarak sakatlıklara hatta ölümlere yol açabileceğini vurguladı.

Liv Hospital Samsun Endokrinoloji ve Metabolizma Kliniği'nden Uzm. Dr. Esra Tutal, osteoporozun kemiklerin zayıflayarak kırılgan hale gelmesi olduğunu belirtti. Hastalığın küçük travmalarda bile kolayca kırılmaya neden olabileceğini söyledi ve kırık gelişene kadar hastalarda belirti vermeyebileceğini işaret etti.

Uzm. Dr. Tutal, osteoporozun belirtileri arasında sırt ağrısı, bel ağrısı, boyun boyunun kısalması ve duruş bozukluğu (kamburluk) gibi durumların olduğunu açıkladı. Ayrıca, zayıf minyon yapılı kişilerde kemik yıkımının daha sık görüldüğünü ve kemik erimesine neden olabilecek faktörler arasında romatizma, kanser, hareketsiz yaşam, sigara ve alkol kullanımı, yetersiz beslenme, kortizonlu ilaçlar gibi durumların bulunduğunu belirtti.

Kemik erimesinin önlenebilir bir hastalık olduğunu söyleyen Uzm. Dr. Esra Tutal, doğru beslenme alışkanlıklarının ve düzenli egzersizin önemini vurguladı. Proteinden zengin beslenmenin, normal vücut ağırlığının korunmasının, kalsiyumdan zengin beslenmenin ve D vitamini takviyesinin önemli olduğunu belirtti. Ayrıca, düzenli egzersizin kemiklerin güçlenmesine yardımcı olduğunu ve risk grubundaki bireylerin düzenli kemik taraması yaptırmalarını önerdi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar