Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Uğur Becerikli

Uğur Becerikli

Yazar

Kanserden dolayı uzuv kayıpları

Farklı kanser türlerinin tedavi sürecinde veya sonrasında, insan vücudunda maalesef bacak, kol veya parmak gibi kayıplar yaşanmaktadır. Bu süreçlerin sonrasında belli bir kısım insanlarımız hayatlarına engelli bireyler olarak devam ediyor veya etmeye çalışıyor. Bu durumlar için doğru tedavi ve ilaç seçimleri çok büyük önem taşımaktadır. Sizlere bu konular ile ilgili ülkemize çok büyük katkı sağlayan ve halen bir üniversitede akademik görevine devam eden çok kıymetli hanımefendiden bahsetmek istiyorum.

Nesrin Özören 1995 yılında Boğaziçi Ünivesitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü'nden lisans derecesini almıştır. Doktora eğitimini University of Pennsylavina-UPENN'de 2002'de tamamladıktan sonra University of Michigan- Ann Arbor'da üç yıl doktora sonrası araştırmalar yapmıştır. Dr. Nesrin Özören 2005 yılında Boğaziçi Ünivesitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü'nde göreve başlamış ve 2007 yılında 'Apoptoz ve Kanser İmmünolojisi Laboratuvarı (AKIL)nı kurmuştur, 2015 yılında Profesör olarak atanmıştır. Prof. Dr. Nesrin Özören ülkemizde ilk kez 16 bireyin tüm genom dizisinin tamamlandığı ve araştırıldığı Boğaziçi Üniversitesi Türkiye İnsan Genom Araştırma Projesinin eş-yürütücüsüdür (2011-2014). Prof.Dr. Nesrin Özören 2020- 2023 yılları arasında da Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Başkanı olarak görev almaktadır.

Prof. Dr. Nesrin Özören ülkemizde tek olarak enflamazom (veya ASC zerrecik) kompleksinin oluşum mekanizmaları üzerinde yoğunlaşmış bulunmaktadır. Bu çalışmalardan ASC zerrecik mikrokürecik sistemi kullanılarak biyomoleküllerin veya antijenlerin taşınabileceğini hücre ve hayvan deneylerinde göstermiş bulunmaktadır. Bu buluşu Türkiye, Japonya, Amerika ve Çin'de patentlidir. Bu buluş aşıların oda sıcaklığında bozulmadan etkinliklerinin korumalarını da sağlamaktadır.

Prof. Dr. Nesrin Özören ve AKiL ekibinin ikinci patent ailesi NLRP7 mutasyonu barındıran kadınların üzüm gebelik sorununa umut olacak bir tedaviyi ortaya koymuştur. BMP yolağı inhibitörleri kullanılarak tüp bebek tedavisi sırasında mol gebelik hastalarının derdine çare olabilecek bir yeniliktir.

Dr. Nesrin Özören 2006 yılında TÜBA-GEBİP Ödülüne, 2006 yılında Avrupa Moleküler Biyoloji Örgütü (EMBO)-Stratejik Yerleştirme Ödülüne ve 2007'de Oriflame Türkiye- 2006 En Başarılı Bilim Kadını Ödülüne layık görülmüştür. EMBO-SDIG, TÜBİTAK-KARİYER, TÜBİTAK 1001 ve 1003 ve Boğaziçi-BAP projelerinde yürütücülük yapmıştır. Uluslararası hakemli dergilerde toplam 22 araştırma makalesi, 1 kitap bölümü, 1 özeti ve 2 kısa özeti ve 2 patenti bulunmaktadır ve bunlara 3.300 üzerinde atıf almıştır (H=17, Google Scholar).

Dr. Nesrin Özören Vaccizone Biyoteknoloji Araştırma Geliştirme Danışmanlık Sanayi ve Ticaret A.Ş.'nin (6 Mayıs 2020- halen) kurucusu ve halen CEO ve SCO olarak görev almaktadır. Melek yatırımcılardan ve hibe programlarından 1 milyon USD üzerinde yatırım çekmeyi başarmıştır. ASC mikrokürecikleri ile Covid 19 aşısı, kuş gribi aşısı ve kanser immün tedavileri üzerinde çalışmaları devam etmektedir.

Dr. Nesrin Özören 2011 yılında kurulan Moleküler Biyoloji Derneğinin kurucu başkan yardımcısı olarak ve 2014-2021 arasında da başkanı olarak görev yapmıştır.

'İlim ilim bilmektir, ilim kendin bilmektir. Sen kendini bilmezsen, bu nice okumaktır.'

Yunus Emre

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları