Kamyon kamyon gidiyor: Seracılığın başkentine Türkiye'nin o ilinden domates

Kamyon kamyon gidiyor: Seracılığın başkentine Türkiye'nin o ilinden domates
Seracılığın başkenti olan Hollanda'ya Türkiye'nin jeotermal enerji ile beslenen Manisa'daki seralarından domates ihracatı yapılıyor.

Manisa, Türkiye'nin jeotermal kaynakları açısından önemli bir yere sahip olup, tarımda da bu kaynağı kullanarak Hollanda'ya domates ihraç ediyor. Jeotermal enerji, Manisa'nın Salihli ilçesindeki tam otomasyonlu seralarda yüksek verimlilikle kullanılarak ihracata önemli katkı sağlıyor.

thumbs-b-c-c8bfb5fd058143e9f7d11d8d528f3495.jpg

Manisa Tarım ve Orman Müdürü Metin Öztürk, jeotermal kaynaklarının sadece ısı ve enerji alanında değil, aynı zamanda tarımda da kullanıldığını belirtti. Türkiye'nin jeotermal enerji potansiyeli bakımından dünyada 7. sırada olduğunu ve Avrupa'da birinci sırada bulunduğunu vurgulayan Öztürk, özellikle seracılıkta jeotermal enerjinin kullanılmasının, ısıtma maliyetini düşürdüğünü ve yılın 12 ayında ürün yetiştirmeye olanak tanıdığını söyledi.

Manisa'da jeotermal enerjinin etkili bir şekilde kullanılmasıyla tam otomasyonlu seralarda domates üretiminin gerçekleştirildiğini ifade eden Öztürk, bu ürünlerin Hollanda gibi Avrupa'nın zorlu pazarlarına ihraç edildiğini belirtti.

domates-2.jpg

Jeotermal seracılığın Türkiye genelinde gelişmekte olduğunu dile getiren Öztürk, 2028 yılına kadar Sera OTB sayısının 100'e çıkarılmasının hedeflendiğini açıkladı.

Sera işletme müdürü Erdem Çelik ise düşük ısı maliyeti ve yenilenebilir enerji kullanımıyla verimli bir üretim yaptıklarını belirterek, domates üretiminin yanında muz üretimine de yönelmeyi düşündüklerini ifade etti.

Manisa'daki seraların profesyonel bir şekilde işletildiğini vurgulayan Çelik, özellikle jeotermal kaynakların yüksek teknolojiyle entegre edildiği otomasyonlu sistemlerin kullanıldığını söyledi.

domates-1.jpg

Manisa Tarım ve Orman Müdürü Metin Öztürk, Hollanda'ya domates ihraç ederek Avrupa'nın zorlu pazarlarına ürün sağladıklarını ve jeotermal seracılığın yatırım maliyeti yüksek olsa da önemli avantajlar sunduğunu belirtti.

Jeotermal sera teknolojisinin gelişmesiyle birlikte tarım alanlarında daha fazla kullanımının olacağını belirten Öztürk, jeotermal kaynakların sadece elektrik üretiminde değil, tarımda da etkili bir şekilde kullanılmasının beklendiğini ifade etti.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar