Bol hasat veren ürün bu yıl dalında kaldı: Bahçede 1 lira markette 20 lira

Bol hasat veren ürün bu yıl dalında kaldı: Bahçede 1 lira markette 20 lira
Adana'da bu yıl limon fiyatları, bahçede kilogramı 1 liranın altına düşerken, ülke genelinde marketlerde 20 lirayı aşan fiyatlarla karşılaşıyor.

Adana'da, Türkiye'nin narenciye ihtiyacının üçte birini karşılayan limon üretimi, bu yıl düşük fiyatlar ve beklenenden fazla rekolte nedeniyle üreticileri olumsuz etkiliyor.

Bahçede kilogram fiyatı 1 liranın altına inerken, marketlerde 20 ile 25 lira arasında değişen fiyatlar tüketici ve üreticiyi zor durumda bırakıyor. Adana Tarım Platformu Başkanı Cahit İncefikir, limon rekoltesinin beklenenden fazla olduğunu belirterek, ihracatın iyi planlanması gerektiğini vurguladı.

RAF ÖMRÜNÜ YİTİRDİ

İncefikir, bahçede neredeyse bedavaya satılamayan limonun ülke genelinde marketlerde fahiş fiyatlara sunulmasına dikkat çekerek "Bu fiyat farkı, tüketicinin alımını zorluyor. İhracat yasağı da zaman zaman uygulandığı için pazarı kaybettik. Limon, Kasım ayına kadar hasat edilmesi gereken ancak dalında kalarak raf ömrünü yitirdiği için kalitesini kaybetti. Ürünler yumuşamaya başladı ve ihracat potansiyelini kaybetti. Üreticinin sıkıntısı, ürünü pazara sürme konusunda yaşanıyor. Ağaçların budanması ve ürünlerin kaldırılması gerekiyor. Limonun sanayi sektöründe meyve suyu, konsantre olarak kullanım alanının genişletilmesi önemlidir. Ayrıca, iyi depolarda ihracat dönemine kadar muhafaza edilebilir" ifadelerine yer verdi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar