Hasat dalında kaldı: Bahçede 1 TL raflarda 20 TL...

Hasat dalında kaldı: Bahçede 1 TL raflarda 20 TL...
Adana'da üretilen limonların satılmadığı ve bu yüzden fiyatının bahçede 1 TL'ye kadar düştüğü açıklandı.

Adana'da limon üreticileri, bu yıl düşük fiyatlar ve beklenenden fazla rekolte nedeniyle zor günler geçiriyor. Kilogram fiyatının bahçede 1 liranın altına düştüğü limon, marketlerde ise 20 lirayı aşan fiyatlarla satılıyor. Adana Tarım Platformu Başkanı Cahit İncefikir, fiyat uçurumunun tüketicinin yanı sıra üreticiyi de olumsuz etkilediğini belirtirken, ihracat yasağı ve rekoltenin fazla olmasıyla birlikte limonun dalında kalarak raf ömrünü yitirdiğini ifade etti.

Adana, Türkiye'nin narenciye ihtiyacının üçte birini karşılıyor. Ancak bu yıl limon fiyatlarının düşük olması ve rekoltenin fazla olması, üreticileri sıkıntıya soktu. Kilogram fiyatının 1 liranın altına düştüğü limon, marketlerde ise 20 ila 25 lira arasında değişen fiyatlarla satılıyor.

limon-ic.jpg

Adana Tarım Platformu Başkanı Cahit İncefikir, rekoltenin beklentinin üzerinde olduğunu ve limonun dalında kaldığını ifade etti. Geçen yıl 5.6 milyon ton civarında olan rekoltenin bu yıl 8 milyon ton olarak beklenmesi, üreticileri olumsuz etkiledi. İncefikir, limonun ihracatının iyi planlanması gerektiğini vurgulayarak, bu yılki düşük fiyatlar, tüketicinin alımını zorlaştırdı.

Ülke genelinde marketlerde yüksek fiyatlarla satışa sunulan limonların, bahçede neredeyse bedavaya satılamaması da dikkat çekiyor. İncefikir, dönem dönem uygulanan ihracat yasağının da pazarı olumsuz etkilediğini belirterek, limonun dalında kalarak kalitesini yitirdiğini ve üreticinin ürünü pazara sıkıştığını ifade etti. Üreticilerin ağaçları budama ihtiyacı doğduğunu söyleyen İncefikir, limonun sanayiye yönlendirilmesi ve depolarda muhafaza edilerek ihracat dönemine kadar saklanması gerektiğini dile getirdi.

YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar