Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Ercan Çalışkan

Ercan Çalışkan

İÇ SESİM

Kahrolsun marketler!

Zor bir coğrafyadayız.

Bunu görmemek, işimizin zor olduğunu düşünmemek mümkün değil.

Fakat…

Yaşadıklarımız, sadece bu gerekçeden kaynaklanan zorluklar mı?

Örneğin, Orta Doğu bir bataklıktır. Amenna!..

İyi de, Suriye''nin başkenti Şam''da Cuma namazı kılma isteği ve bunun sonrasında yaşadıklarımız, yüzlerce şehit verişimiz, binlerce gazimizin yaşadığı zorluklar ve en önemlisi PKK-PYD''nin Suriye''nin kuzeyinde -neredeyse- bir devlet kurmaları "zor bir coğrafya"da oluşumuzdan mı kaynaklanıyor, yoksa alınan kararlar mı bizi bu noktalara getirdi?

Örneğin, dünyada bir enflasyon var. Amenna!..

İyi de üyesi olduğumuz ve 38 ülkeden oluşan OECD''de (Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü) neden en yüksek enflasyon bizde? (1) Enflasyona bahane olarak gösterdiğimiz savaşın taraflarından Rusya''nın enflasyonu %16,2 iken bizde TÜİK rakamlarıyla neden %85,51. Dahası, neden dünyada enflasyonu en yüksek olan 6. ülkeyiz?(2)

Bu sorular ve daha niceleri zihnimi alt üst edince yeğenimi aradım. "Ne dersin bu işe?" diye sordum. Ne dese beğenirsiniz?

"Sen, Belçika''da benzin 1,85 Euro diye oradaki fiyatın az olduğunu yazıyorsun. Oysa Türkiye''de 1,3 USD. Onun daha az olduğunu yazmıyorsun." Halbuki ona kaç defa anlattım. Belçika''da asgari ücret 1593 Euro (3) ile tam 861 litre benzin alınabiliyor. Türkiye''de 5500 TL ile sadece 275 litre. Ben ne kadar anlatırsam anlatayım, o hâlâ aynı noktada. "Benim sorumla ne ilgisi var?" diye sormadım bile! "Haklısın!" deyip geçtim. "Benim kafamı karıştıran Türkiye''deki enflasyon. Buna ne dersin?" diye bir daha sordum.

"Duymadın mı Sayın Cumhurbaşkanı''mızı, Ticaret Bakanı''mızı? Duymadıysan, gir Google''a; bul ve oku! İşte Türkiye''de dünyadan farklı olan durum oradan kaynaklanıyor." diye cevap verdi.

Eee, emir demiri keser. Yeğenim der de ben yapmaz mıyım? Hemen bilgisayarın başına geçtim.

Sayın Cumhurbaşkanı''mız Bakanlar Kurulu toplantısından sonra yaptığı açıklamada, "Zincir marketlerde satılan kimi ürünlerin fiyatlarının mukayesesi üzerinden yeni bir kampanyanın alevlendirildiğini ne yazık ki görüyoruz…

…Ticaret Bakanlığımız bu çerçevede yaptığı hazırlıklar doğrultusunda önümüzdeki günlerde yeni uygulamaları devreye alacaklardır. Vatandaşlarımızdan biraz daha sabır ve metanet bekliyoruz." açıklamasında bulunmuş.(3)

Emekli Öğretmen, geçen gün bana "Kaçıncı defa sabır ve metanet istemiş (4)" diye mesaj atmış. "Bana ne kardeşim?" diye cevaplamıştım. Demek ki bu açıklamayı okumuş. Neyse ben işime bakayım. Bakalım Ticaret Bakanı Sayın Mehmet Muş ile ilgili haberde neler yazıyor:

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli''nin, "sürekli zam yapan zincir marketlerin, FETÖ ile irtibat ve ilişkisinin titizlikle araştırılması" şeklindeki sözleri hatırlatılarak, "Bu konuda herhangi bir inceleme yürütüyor musunuz?" sorusu üzerine Muş, konuyu rekabet hukuku açısından denetlediklerini, Rekabet Kurulunun, 6 zincir markete yaklaşık 2,7 milyar lira para cezası verdiğini kaydetti.(5)

Peki bu açıklama bizlere ne anlatıyor belli:

"Enflasyonun asıl suçlusu marketlerdir. Derhal tepelerine binilmelidir."

Söz veriyorum, bu çıkarımınıza ikna olacağım ama…

Eğer, bu yıl…

Elektrikte son bir yılda sanayide kullanılan elektrik fiyatlarına Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından toplam yüzde 399 zam yapılmasında (6)

Doğal gazda Ekim 2021''deki 2,027968 TL olan fiyatın Ekim 2022''de 5,853395 TL''ye çıkmasında, (7)

Özellikle de TÜİK''in, 2023 yılı vergi, harç ve cezalara uygulanmak üzere 2022 yılına göre yeniden değerleme oranını %122,9 artırılacak olmasında(8) marketlerin payı olduğunun bir tek bile olsa belgesini veya sebebini açıklayın. Ben de "KAHROLSUN MARKETLER!" diyenlerin safında yerimi alayım.

..............

  1. https://tr.euronews.com/2022/07/06/turkiyede-2022-ve-2023-sonunda-yillik-enflasyon-kac-olacak-oecd-ulkelerinde-durum-ne#:~:text=OECD%20tahminine%20g%C3%B6re%202022%20y%C4%B1l%C4%B1,da%20y%C3%BCzde%2016%2C2%20olacak .
  2. https://finans.mynet.com/haber/detay/ekonomi/cumhurbaskani-erdogan-dan-zincir-market-aciklamasi-yeni-uygulamalar-devreye-alinacak/455007/
  3. https://www.yenicaggazetesi.com.tr/eski-adalet-bakani-2018den-beri-erdoganin-vatandaslardan-kac-kez-sabir-istedigini-paylasti-603334v.htm
  4. https://www.vergidegundem.com/pb_yeniden_degerleme_oranlari

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları