Kadınların sesini duymaya bile tahammülü olmayan Vatikan'da tarihi gelişme

Kadınların sesini duymaya bile tahammülü olmayan Vatikan'da tarihi gelişme
Katolik Kilisesi'nde bügun başlayıp 3 hafta sürecek olan Piskoposlar Meclisi'nde ilk kez Kadınlar oy kullanacak.

The Guardian'da yer alan habere göre; 54'ü kadınlardan oluşan 365 delege kilisenin geleceğine dair öneriler konusunda oy kullanacak, söz konusu öneriler gelecek yıllarda vereceği kararlar için Papa'nın değerlendirmesine sunulacak.

Papa Francis tarafından Nisan ayında onaylanan kararla Piskoposlar Meclisi'ne ilk kez piskopos olmayanlar ile kadın müsteşarlar atanmıştı.

Sinodda kadınların kilisedeki rolü, rahiplerin bekarlığı, eşcinsel çiftlerin kilise tarafından kutsanması gibi konuların da ele alınmasının beklendiği belirtildi.

Katolik Kilisesi'nde kadınların üst düzey görevlere atanmasını savunan Dünya Çapında Kadınların Ordinasyonu'ndan Kathleen Gibbons Schuck bugün başlayacak sinodun öncekilerden farkının "örgütsel olarak çok hiyerarşik bir modelden biraz daha katılımcı bir modele geçiş"e işaret etmesi olduğunu söyledi.

HRİSTİYAN ÖĞRETİSİNDE KADININ YERİ...

Kadından rahip olur mu, piskoposluğa, başpiskoposluğa atanabilirler mi? Günümüz Hıristiyan dünyasının önde gelen meselelerinden birisi de kadının yeri...

Hırisitiyan öğretisinde kadının yeri kilisenin sessiz bir köşesinde sessizce oturmaktan ibarettir.

Geçtiğimiz aylarda vefat eden Papa İkinci John Paul’un kadınların cüppe giyinmelerinin söz konusu olamayacağını söyleyerek konuyu kapatmıştı. Nedeni ise İkinci John Paul’un atası Havari Pavlus kadının konumunu şöyle anlatmıştır. “Sessiz durmalı kadın kilisede. Arkalarda, göze batmayacak bir yerde oturmalı. Varsa öğrenmek istediği bir şey, eve saklamalı ve evde kocasına sormalı. Kadın sesinin kilisede çınlaması aşağılık bir iştir…Kilisede başını da örtmelidir kadın. Erkeğin örtmesi gerekmez. Çünkü, erkektir Tanrı’nın görüntüsü ve Tanrı’nın görkemini erkek simgeler. Kadın, erkeğin görkemini yansıtandır. Çünkü, erkek kadından değil, kadın erkekten yaratılmıştır. Erkek kadın için değil, kadın erkek için yaratılmıştır…”

Bu yılki sinodun ise kadınların da papaz olarak atanabilmesine zemin hazırlayacağı yorumları yapılıyor.

Öte yandan kilise içinde muhafazakar kardinallerin muhalefetinin yanısıra kadınların sinodda yer almasına ABD merkezli Katolik kadın grubu Restore Tradition'dan da itiraz geldi. Binin üzerinde imza toplayan grup "Yalnızca piskoposlar tarafından temsil edilmek istiyoruz" şeklinde bir açıklama yaptı. Grup sinoda katılan bazı kadınlarıysa "sapkın doktrinleri savunmak ve Katolik inancına aykırı görüşleri benimsemek"le suçladı.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar