Japonya’da 1.800 yıllık festival maskesi bulundu

Japonya’da 1.800 yıllık festival maskesi bulundu
Japonya’nın Osaka bölgesindeki bir arkeolojik alanda MS 3. yüzyılın başlarına ait, mükemmel derecede korunmuş ahşap bir maske bulundu. Maske muhtemelen önemli tarım festivallerinde kullanılıyordu.

The Asahi Shimbun'da yer alan habere göre, Kültürel Miras Merkezi, Higashi-Osaka şehrindeki Nishi-Iwata kalıntılarında çıkarılan buluntuyu duyurdu. Bulgu, Japonya’da aynı döneme ait ortaya çıkarılan üçüncü ahşap maske olma özelliğini taşıyor. Uzmanlar eserin dönemin nüfuzlu insanları tarafından düzenlenen önemli tarım festivallerinde kilit bir rol oynadığına inanıyor.

Osaka Kültürel Miras Merkezi’ne göre sedir ağacından yontulmuş bu maske 2 cm kadar kalınlığa sahip. Kafadan çeneye kadar ise yaklaşık 30 cm uzunluğunda ve 18 cm genişliğinde. Maskede bulunan üç delik gözleri ve ağzı; merkezdeki çıkıntı ise burnu temsil ediyor.

Uzmanlar maskedeki göz deliklerinin Nara Eyaletinde bulunan Makimuku kalıntılarında keşfedilen ve aynı döneme tarihlenen başka bir maskeyle benzediğini belirtiyor. Bu en son keşif, geçen Haziran ayında, Osaka havarayının (Osaka’da bulunan tek raylı bir demiryolu hattı) genişletme çalışmaları sayesinde ortaya çıktı.

osakamask2.jpeg

Maske yer yüzeyinin 2,9 metre altındaki sel tortusunda ortaya çıkarıldı. Çalışmalarda maskenin yanı sıra, ahşap bir su kovasının parçası ve ateşte kömürleşmiş çapa biçimli ahşap bir nesne bulundu. Uzmanlar üç objenin de tarım festivallerinde yer almış olabileceğine inanıyor.

Nara Eyaletindeki Sakurai Şehri’nde bulunan Makimukugaku Araştırma Merkezi müdürü Kaoru Terasawa maskenin giyilemeyecek kadar ağır olduğu için muhtemelen festivallerde sergilendiğini söylüyor.

Terasawa ayrıca, “Maskenin insan şeklinde bir tanrı olduğuna inanılan ve Okimi’nin otoritesini simgeleyen bir ‘kafa ruhunu’ temsil ettiğine inanıyorum. Yamato Krallığının törenlerinden etkilenen güçlü insanların festivallerde maske kullandığını hayal ediyorum.” diye ekliyor.

Okimi, günümüz Nara Eyaleti merkezli kurulan ve güçlü ailelerin siyasi ittifakından doğan Yamato Krallığı’nın başkanına verilen unvan. Bu krallık MS üçüncü yüzyıldan yedinci yüzyıla kadar hüküm sürdü.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar