İYİ Parti Mersin Milletvekili Hakan Zeki Sıdalı , sanayicinin durumunu değerlendirdi!

İYİ Parti Mersin Milletvekili Hakan Zeki Sıdalı , sanayicinin durumunu değerlendirdi!
İYİ Parti Mersin Milletvekili Hakan Zeki Sıdalı, sanayicinin kur belirsizliği ve gece yarısı yayınlanan kararnamelerle üretim yapamaz hale getirildiğini iddia etti.

Sanayicinin durumu içler acısı!

Sanayici önüne çıkan belirsizliği aşmaya çalıştığını belirten İYİ Parti Mersin Milletvekili Hakan Zeki Sıdalı, “Birçoğu sanayici 2021 yılın planlama yapamadı. 2022 yılında da yapabilecek gibi görünmüyor. Çünkü 20 Aralık’a kadar dolar garabeti yaşandı. Dolar 18 lira 50 kuruşa kadar çıktı sonrasında ise bir iş adamını en çok rahatsız edecek bir şey daha oldu. O da aniden doların 10 liraya kadar düştü. Sanayici ürününü neye göre maliyetleyeceğini belirleyemedi. Pazarın ihtiyacı ile malın fiyatının nerede dengeleneceği bir türlü belirlenemedi.

"BU KORKUNÇ DALGALANMA, HER KESİMİ..."

Bir sanayicinin en büyük sorunu da işte bu belirsizliktir. Gider maliyeti, üretim maliyeti, ne kadar üreteceğini ve satış fiyatını belirleyememek. 18 lira 50 kuruştan doların bir anda önce 10 liraya kadar düşüp sonrasında 13 lira seviyelerinde kalması bir başarı değildir. Bu korkunç dalgalanma her kesimi etkilediğinden daha çok sanayiciyi etkiler” ifadelerini kullandı.

İktidarın enerji maliyetlerindeki fahiş artışla da sanayiciye darbe vurduğunu belirten Sıdalı, “İktidar, kalkınmayı hedefliyor, üretime dayalı bir ekonomi modeline geçileceğini söylüyor. Üretime dayalı ekonominin ihracatı arttıracağını, ithalatın da nispeten azalacağını ve cari fazla vereceğimiz için de dövizde bir denge olacağını söylüyor. Bu bir yöntemdir. Sanayici de bu yöntem üzerinden üretim planlaması yapıyor. Sonrasında bir bakıyor üretimin en temel girdisi olan enerjiye iktidar inanılmaz bir zam yaptı. Bunun üzerine sanayici nasıl üretim yapsın? AKP yöntemi söyledikten sonra nasıl uygulanmayacağını da gösterdi. İktidarın çözüm önerisi olarak getirdiği yöntem bu şekilde uygulanmaz. Sanayici bu belirsizlikle üretim gerçekleştirmesi mümkün değil” diye konuştu.

"SANAYİCİ BÖYLE BİR ORTAMDA NASIL ÜRETİ YAPAR"

İhracat Bedeli Kabul Belgesi (İBKB) veya Döviz Alım Belgesi'ne (DAB) bağlanan ihracat bedeli dövizin yüzde 25'i, söz konusu belgelerin düzenlendiği tarihteki işlem kuru üzerinden Merkez Bankasına satma zorunluluğunun getirilmesinin de sanayiciyi olumsuz yönde etkileyeceğini belirten Sıdalı, “Sanayici belki de o para ile başka yatırımlar veya ithalat yapması gerekiyordu. Bu uygulama talimatı sanayicinin ve ihracatçının bütün planlarını tekrar bozdu. Dediğim gibi üretici ülkede bir planlama dahilinde üretim yapamaz hale geldi. Yarın başka bir kural çıkmayacağı veya bir başka şokla karşılaşmayacağının garantisi yok. Çünkü bu sistem ve Erdoğan’ın politikalarının bir mantığı yok. Açıklanan yol ile gidilen yol arasında dağlar var. maçın ortasında kurallar sürekli değişiyor. Sanayici böyle bir ortamda nasıl üretim yapabilir” ifadelerini kullandı.

"STRATEJİK BİR ÖNEME SAHİP"

Küresel yatırımcıların Türkiye’den uzak durma sebebi AKP iktidarının hukuksuz ve öngörülemeyen politikaları olduğunu belirten Sıdalı, “Dünyada pandemi sonrasında büyük üreticilerin Çin veya başka ülkede tek bir üretim tesisi ile yola devam edemeyeceğini gördü. Yani bir ülkede sorun yaşandığında üretim sorunu yaşamamak için başka ülkelere de çok büyük tesisler olmasa da yeni tesislerin açması kaçınılmaz bir hale geldi. Bu büyük üreticilerin asıl pazarı ise Avrupa ve Amerika. Türkiye bu konuda çok şanslı bir ülke çünkü hem limanları ile tüm dünyaya açılma konusunda hem de Avrupa’ya yakınlığı ile en stratejik bir öneme sahip. Fakat AKP iktidarının hukuksuz politikaları bu küresel yatırımcıları ne yazık ki ülkemizden uzak durmaya itiyor” dedi. Ankara/ Halil Yatar

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar