Milyonlarca öğrenciyi ilgilendiriyor! Aylık en az bin 275 TL ödeniyor

Milyonlarca öğrenciyi ilgilendiriyor! Aylık en az bin 275 TL ödeniyor
İşletmelerde staj yapan üniversiteli, meslek lisesi öğrencisinin staj fiyatı de taban fiyatla birlikte arttı. Bu yıl staj yapan gençler mesleğe birinci adımda 1.275 lira harçlık alacak. Yirminin altında çalışanı olan işletmede bu meblağın 850 lirasını devlet karşılayacak.

Kalfalık yeterliliğini kazanan mesleksel eğitim merkezi 12’nci sınıf öğrencilerine de 2.126 lira ödenecek. Staj fiyatına devlet katkısı 5 yıl daha sürecek.

Milyonlarca öğrenci ve patronu ilgilendiren stajda merak edilen soruların cevapları şöyle:.

1-Stajyerlerin işyerindeki statüsü nedir?

Sigortalı kabul edilmekle birlikte emekçi statüsünde bulunmuyor. Firmaların işçi sayısının yüzde 5’inden az olmamak üzere öğrencilere marifet eğitimi zaruriliği var..
 
STAJYER MAAŞI NE KADAR?

Taban fiyatın net meblağının yüzde 30’u kadar (Bu yıl 1.275 lira), kalfalık yeterliliği kazanan 12’inci sınıf öğrencilerine de minimum fiyatın yüzde 50’sinden az olmayacak kadar (2.126 lira) ödeme yapılacak..

Devlet katkısı ne kadar sürüyor?

Öğrencilere ödenebilecek en az fiyatın ise tamamının devlet katkısı olarak ödenmesine ait müddet, 2021-2022 eğitim ve öğretim yılından itibaren 5 eğitim ve öğretim yılı uzatıldı. Stajyer çalıştıran kamu kurumlarına ise devlet katkısı bulunmuyor.

Devlet katkısı ne vakit verilmeye başlıyor?

Karar uyarınca ödenen devlet katkısı, ödemenin yapıldığı tarihi takip eden iki ay içerisinde Çalışma ve Toplumsal Güvenlik Bakanlığı bütçesinden İşsizlik Sigortası Fonu’na aktarılacak.

Stajda sigorta yaptırma zaruriliği var mı, maliyeti kim karşılıyor?

Üniversite eğitimleri sırasında staj yapması uygun görülen öğrenciler de staja başladıkları tarih itibariyle sigortalı sayılıyor, sigorta primleri okulları tarafından karşılanıyor.

STAJ NEDİR?

Stajyer öğrenciler haftanın 3 günü 24 saatlik işletmede maharet eğitimini haftanın ya birinci üç günü ya da son üç günü olarak iş yerlerinde staj olarak tamamlamaktadırlar. Çalıştıkları bu müddet için de kendilerine maaş ödemesi yapılmaktadır.

Meslek liselerinde tahsil gören öğrenciler 4 yıllık örgün eğitimleri mühleti boyunca okullarda gördükleri teorik ve pratik eğitimlerin iş hayatında hünere dönüşmesi için staj misyonu yapmaktadırlar.

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar