Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Ercan Çalışkan

Ercan Çalışkan

İÇ SESİM

İşte onlar!

Çevrem “Bu yaşıma geldim. Böyle kötü bir ekonomik tablo yaşamadım.” diyenlerle dolu. Bunların arasında meslek hayatına yarım asır önce başlamış dostlarım da var, çiçeği burnunda emekliler de… Bir de iş hayatında olup da “Bu yaşıma geldim. Böyle kötü bir ekonomik tablo yaşamadım; babam da yaşamamış.” diyenler var.

Yukarıda ifade edilen görüşe ben de katılıyorum. Dahası farklı bir iddiam da var: Türkiye Cumhuriyeti HİÇBİR ÜÇ AYLIK DÖNEMDE BU KADAR KÖTÜ GİDİŞ YAŞAMADI. Özellikle devletin kontrolünde olan gidiş başta olmak üzere A’dan Z’ye tüm alanlardan söz ediyorum. Eskiden bir iki göstergenin kısa sürede tepetaklak gittiğini bilenlerdenim.

Hangi üç ay sorusunun cevabının 14 Mayıs’tan sonraki üç ay olduğunu herkes biliyor tabii.

İsterseniz bakalım. Önce Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası kurları...

İşte 15 Mayıs 2023 fiyatları: (1)

1 USD=19,6663 TL,1 EURO=21,3753, 1 Gr Altın=1279,84

Bir de 15 Ağustos’a bakalım:

1 USD=27,074 TL, 1 EURO=29,5757, 1 Gr Altın=1665,23

Şimdi de akaryakıt fiyatları…(2)

19 Mayıs 2023 tarihinde,

Benzin: 19.81 TL/LT Dizel: 19.39 TL/LT

12 Ağustos 2023 (En son ayarlama, zam değilmiş!) tarihinde,

Benzin: 36.16 TL/LT Dizel: 38.38 TL/LT

İsterseniz bunlara çift alınan MTV’leri, gümrük vergilerini, noter, tapu, trafik cezası… gibi harçları da ekleyebilirsiniz. Tabii ki araştırması sizden…

Bu arada dikkat ederseniz listede ne market fiyatları ne de çarşı pazar fiyatları var. Hani bazıları buralardaki satıcıların etiket değişikliği yaparak fiyat artırdığını falan söylüyorlar ya, özellikle onlara hatırlatıyorum. BURADAKİ FİYATLARIN TÜMÜ DEVLET KONTROLÜNDE…

Bir şey daha! “AVM’leri görmüyor musun, bayramlarda Bodrum, Antalya, Çeşme yollarının tıkanıklığına bakmadın mı, oteller, plajlar da dolu, yurt dışından gelen marka arabalarda bulunan sıradan haberin yok mu?” sorularını sormaya hazırlananlar varsa onlara önce geçen haftaki yazımı okuyun duyurusunu yapayım, sonra da onlara özel sorularımı ortaya koyayım; beğendiklerini seçsinler:

Kardeşim, sen kendi çevrene bir bakar mısın? Sormaya hazırlandığın soruların cevabı olarak “İşte onlar!” diyebileceğin kaç kişi var? Haa bir de unutma! Yönetimi destekleyen partilerden birinin Genel Başkan’ı, Credit Suisse'in Türkiye'de en zengin yüzde 5'in servetinin kalan yüzde 95'in toplamından fazla olduğunu belirten raporuyla ilgili yaptığı açıklamada “Haber doğru ise acilen ve mutlaka gelir dağılımını düzenleyici adımlar atılmalı. Yok değilse açıklama yapılmalı. Bir de vergiler de aynı oranda mı toplanıyor bu da açıklanmalı." yaptı. Onu da bir zahmet araştır. (3)

İstersen şu iki soruya özellikle cevap ara. Birincisi: Bu servetin milyonda kaçı, senin ailenin, sülalenin ya da senin çevrende olanların elinde acaba? İkincisi: Kış geliyor, büyük şehirlerde kendisine ait evde oturan bir emekli nasıl geçinir?

Düşünürken sakın 7500 TL alan emekliyi düşünme! Onun cevabı yok. Hiç olmazsa tek maaşlı, iki çocuklu, çocuklarından biri lisede, biri üniversitede okuyan bir devlet memuru evini nasıl geçindirebilir, bunun cevabını bulmaya çalış.

Bu arada ben de boş oturmayacağım merak etme. Seçimden bu yana Gabar Dağı’nda -hem de çıkar çıkmaz, hiçbir işlem yapmadan traktöre koyup çalıştırabileceğimiz kalitede- ne kadar petrol, Karadeniz’de ne kadar doğal gaz bulundu onları araştıracağım.

  1. https://www.tcmb.gov.tr/wps/wcm/connect/tr/tcmb+tr/main+menu/istatistikler/doviz+kurlari/saat+basi+belirlenen+doviz+kurlari+ve+altin+fiyatlari

    https://www.opet.com.tr/akaryakit-fiyatlari-arsivi

    https://www.haberturk.com/destici-den-alim-gucu-cagrisi-3614904-ekonomi

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları