İstanbul'da hava kirliliği son 24 saatte 4 kat arttı! İşte o ilçeler...

İstanbul'da hava kirliliği son 24 saatte 4 kat arttı! İşte o ilçeler...
İstanbul’un 4 ilçesinde hava kirliliği seviyesi kritik seviyeye çıktı.

O İLÇELERDE YAŞAYANLAR DİKKAT: 4 KAT ARTTI!

15 milyondan fazla nüfusa sahip olan İstanbul’da hava kirliliği yıldan yıla artıyor. Özellikle 4 ilçe kritik seviyelere ulaştı. Esenyurt, Kadıköy, Kağıthane ve Mecidiyeköy’de hava kirliliği son 24 saatte 4 kat arttı.

İstanbul’da son bir haftada hava kirliliği ciddi boyutta artış gösterdi. Kirlilik beraberinde sağlık endişelerini beraberinde getirdi.

“4 KAT ARTTI”

Türk Toraks Derneği’nden Doç. Dr. Nilüfer Aykaç, İstanbulluları uyardı. Aykaç, “Son 24 saate bakıldığında Esenyurt, Kadıköy, Kağıthane, Mecidiyeköy''de PM10 açısından DSÖ’nün izin verdiği 24 saatlik eşik değerin (45μg/m3) 4 katı kadardır. "Türkiye Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın hava kalitesi istasyonlarının verilerine bakıldığında İstanbul’da son 1 haftadır, Adalar dışında hemen hemen tüm istasyonlarda kirlilik boyutundaki artışın önemlidir. Ayrıca son 24 saate bakıldığında Esenyurt, Kadıköy, Kağıthane, Mecidiyeköy''de PM10 açısından DSÖ’nün izin verdiği 24 saatlik eşik değerin (45μg/m3) 4 katı kadardır" dedi.

“KRONİK HASTALIĞI OLANLAR DİKKAT ETMELİ”

Türk Toraks Derneği 1. Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Bayram, havaların soğuması ve kalorifer ile sobaların yanmasıyla hava kirliliğinin daha da artmaya başladığını söyledi: “İstanbul’da başta Esenyurt, Kağıthane ve Göztepe olmak üzere birçok semtte (bölgede) hava kirliliği özellikle kronik hastalığı olanlar, yaşlı ve çocuklar gibi hassas gruplar olmak üzere insan sağlığını olumsuz etkileyecek düzeylere çıkmıştır. Başta partiküler madde (PM10) ve azot dioksit (NO2) gibi hava kirleticilerin düzeyinde artışlar söz konusudur.”

NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Habertürk''ten Demet Demirkır''ın haberine göre hava kirliliğinden korunmanın yollarını anlatan Prof. Dr. Bayram, şu önerilerde bulundu:

Hava kirliliğinin yoğun olduğu dönemlerde özellikle yaşlı, çocuk ve kronik hastalığı olan hassas grupların iç ortamda kalmaları uygun olur.

Hastaların şikayetleri artıyorsa, doktorlarına başvurmalı, gerekiyorsa tedavileri yeniden düzenlenmelidir.

Kaloriferlerin yoğun olarak yakıldığı, sabah ve akşam saatlerinde pencereler kapalı tutulmalı, gerekiyorsa evler gün ortası saatlerde havalandırılmalıdır.

Açık havada yürüyüş ve sportif faaliyetler havanın nispeten temiz olduğu yeşil alan ve parklarda gün ortası saatlerde yapılmalı, trafiğin yoğun olduğu yerlerden kaçınılmalıdır.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar