İstanbul’da damacana suya öyle bir zam geldi ki! Fiyatları duyan musluk suyuna dönecek

İstanbul’da damacana suya öyle bir zam geldi ki! Fiyatları duyan musluk suyuna dönecek
Zamlı asgari ücret henüz cebe girmeden eridi. İstanbul'da 19 litrelik damacana suyun fiyatı 100 TL'ye çıktı.

Cumhuriyet Gazetesi'nden Ali Can Polat'ın haberine göre, zamlı asgari ücretin henüz cebe girmemesiyle birlikte, artan fiyatlar karşısında erime devam ediyor.

İstanbul'da 19 litrelik damacana su fiyatları 100 TL'yi aştı. Üreticiler, akaryakıt başta olmak üzere maliyet artışlarını gerekçe gösterirken, tüketici dernekleri ise " En temel ihtiyacımız bile lüks bir hal almaya başladı" şeklinde tepki gösterdi.

İstanbul'da damacana su fiyatı 100 liraya dayandı - Haberiniz.com.tr

İstanbul'da genel seçim öncesi 46.90 TL olan 19 litrelik damacana su, seçim sonrasında yaşanan maliyet artışlarıyla aralık ayında 76 TL'ye çıkmıştı. Yılbaşının hemen ertesi hafta 89.90 TL'ye yükselen fiyat, asgari ücret artışına ek olarak akaryakıt zamlarıyla bu hafta 99.90 TL'ye yükseldi. Seçimden bu yana bir damacana su fiyatı yüzde 113 artarak bu seviyeye gelmiş oldu. Dört kişilik bir ailenin damacana su için aylık ortalama harcaması ise 750 TL'ye çıktı. 2-3 yıl önce yarım litrelik pet şişe suların 2 liraya satıldığı dönemle kıyaslandığında, bugün evde bir bardak suyun maliyeti 1.05 TL'ye ulaştı.

Sudaki fiyat artışlarına maliyetlerdeki durmak bilmeyen yükselişi neden gösteren Ambalajlı Su Üreticileri Derneği (SUDER) Yönetim Kurulu Başkanı Yaşabey Kalebaşı, "Fiyatlardaki yükselişin temel nedenleri, dağıtım ve nakliye maliyetlerindeki artışlar ile hammadde ve girdi maliyetleridir. Sektörümüzde yoğun bir rekabet var; kimse mecbur kalmadıkça zam yapmamaya çaba gösteriyor." diye konuştu.

DOLAR ARTTIKÇA FİYATLAR ARTACAKTIR

Istanbul Gazoz, Su, Şerbet, Boza, Turşu ve Sirke İmal Edenler ve Satanlar Esnaf Odası Başkanı Turan Akkaya,"Dolar arttıkça bu fiyatlar da artacaktır. Maliyetler o kadar hızlı değişiyor ki, biz de fiyatları belirleyemiyoruz. Ancak bunun yanı sıra fırsatçılık da söz konusu. Odamıza kayıtlı olanlara fiyat tarifesi çıkarıyorduk, ancak bize bağlı olmayan, ticaret odasına bağlı olanlar tarifeye uymayınca düzen bozuldu. Sektörde herkesi kapsayacak bir tarife oluşturulması gerekiyor." dedi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar