İstanbul'un yeni kültür alanı haziranda açılıyor!

İstanbul'un yeni kültür alanı haziranda açılıyor!
İstanbul'un simgelerinden Anadolu Hisarı'ndan sonra, Rumeli Hisarı da 2023'ün yaz aylarında kültür sanat ve yaşam merkezi olarak hizmet verecek. Anadolu Hisarı'nda yapılan restorasyonda sona yaklaşırken, şehrin yeni kültür alanına önümüzdeki haziran ayında kavuşacağı açıklandı.

Rumeli ve Anadolu Hisarları, İBB Miras çalışmalarıyla sessizliğini bozuyor. İstanbullularla buluşuyor, görmeye gelenlerin dokunduğu taşlarında anıları, hatıraları ziyaretçilere bulaştırıyor. ‘İstanbul Hisarlar Müzesi’ne dönüşüyor.

İstanbul’un yeni kültür alanına dönüşecek tarihi yapının restorasyonu da incelikle sürüyor. Tüm süreci meraklılarla paylaşan İBB Miras ekibi, şu an aktif 35’e yakın restorasyona da devam ediyor. Anadolu Hisarı çalışmalarını yerinde basınla paylaşan Kültür Varlıkları Daire Başkanı Oktay Özel, “çalışmaların, kamuya unutulan önemli bir olguyu da hatırlattığını” söyledi.

HAZİRAN AYINDA HALKA AÇILACAK

"Rumeli Hisarı’na 1950, Anadolu Hisarı’na ise 1930 yıllarından bugüne tarihinin en kapsamlı restorasyon çalışmasını yapıyoruz" diyen Özel, İstanbul’un Fethi’ne tanıklık etmiş iki önemli eseri gelecek nesillere aktarmaktan mutluluk duyduklarını paylaştı.

Boğaz’ın bu iki güzel bekçisini geleceğe ve İstanbul’u ziyarete gelenlere sağlıkla taşımanın önemli görevleri olduğunu bilen Özel, 1990 yılından beri kapalı olan Anadolu Hisarı’nın, haziranda halka açılacağı haberini verdi.

YENİ KÜLTÜR ALANI

Dünya’nın iki kıtasının en yakın iki kıyısında konumlanmış Hisarlar, özenle devam eden çalışmalar tamamlandıktan sonra İstanbul’un yeni müze, kültür ve sergi alanı olacak. Boğaz’ın eşsiz manzarasına müzik ve sanat karışacak. Çalışma alanı, açık restorasyon yaklaşımı ile İstanbulluların ziyaretine açık. Anadolu Hisarı, Eylül 2021’de başlayan gezilerle yaklaşık 2 bin kişi tarafından görüldü. 2000’lerin başında Koruma Kurulu’ndan onay alan, ancak uygulanmayan restorasyon projesi, İBB yönetimi tarafından 2021 yılında başlatıldı. Anadolu Hisarı’nın hemen yanında bulunan İBB bünyesindeki namazgâh da çalışma kapsamında yenileniyor.

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar