İstanbul seçim yarışında dikkat çeken DEM ve YRP detayı: Her iki partinin seçmeni tavrını değiştirdi

İstanbul seçim yarışında dikkat çeken DEM ve YRP detayı: Her iki partinin seçmeni tavrını değiştirdi
Yerel seçimlere 9 gün kala, Spectrum House'un İstanbul anket sonuçları açıklandı. Ankete göre, İmamoğlu ve Kurum yarışında DEM Parti ve Yeniden Refah Partisi detayı dikkat çekti.

Yerel seçimlere doğru yaklaşırken, anket şirketleri tarafından yapılan araştırmalar kamuoyuyla paylaşılmaya devam ediyor.

Spectrum House tarafından yapılan son İstanbul anketi, mevcut Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ile Cumhur İttifakı adayı Murat Kurum arasındaki farkın açılmaya başladığını görüldü.

Spectrum House'un İstanbul ve 26 ilçesinde 2,158 kişiyle gerçekleştirdiği seçim anketine göre, kararsızlar dağıtıldıktan sonra İmamoğlu'na oy vereceğini belirtenlerin oranı yüzde 43,9 olarak tespit edildi. Bu sonuç, İmamoğlu'nun önde olduğunu gösterirken, AKP adayı Murat Kurum'un oy oranı ise yüzde 39 olarak ölçüldü.

01-crea-jpg.webp

Kararsızlar dağıtılmadan önceki araştırmada, DEM Parti adayları Meral Danış Beştaş ve Murat Çepni’nin oyu yüzde 4,7, İYİ Parti adayı Buğra Kavuncu’nun oyu yüzde 2,6; Yeniden Refah Partisi (YRP) adayı Mehmet Altınöz’ün oyu yüzde 3,7, Zafer Partisi’nin adayı Azmi Karamahmutoğlu’nun oyu ise yüzde 3,3 olarak kaydedildi.

02-tgsz-jpg.webp

DEM PARTİ ŞAŞIRTTI

Araştırmada dikkat çeken bir diğer detay ise DEM Parti adaylarının oy oranı oldu. DEM Parti seçmenlerinin büyük bir kısmı ise yüzde 47,4 ile İmamoğlu'nu destekleyeceklerini belirtti.

05-tpfg-jpg.webp

YRP’NİN YÜZDE 19’U İMAMOĞLU DİYOR

Ankete göre, Yeniden Refah Partisi'nden oy vereceklerin yüzde 19,4'ü de İmamoğlu'nu tercih edeceklerini belirtti. Bu durum, seçim dinamiklerinde dikkate değer bir değişimi işaret ediyor.

04-zktg-jpg.webp

FARK 5’E YAKLAŞTI

Kararsızların dağıtılmasının ardından ortaya çıkan sonuçlar, seçimlerin seyrini önemli ölçüde etkileyecek gibi görünüyor. Kararsızların tercihlerinin dağıtılmasının ardından farkın 5 puana yaklaşması, seçimin kritik bir aşamasında olduğunu gösteriyor.

gjq5mnaxiaedbvu.jpeg

HANGİ PARTİNİN SEÇMENİ HANGİ ADAYA OY VERECEK?

Ayrıca, hangi partiye oy veren seçmenlerin hangi adaya meyilli olduğu da araştırmada ele alındı. Özellikle, AKP'ye oy verenlerin büyük çoğunluğunun Murat Kurum'u tercih ettiği, CHP'ye oy verenlerin ise İmamoğlu'na destek verdikleri belirlendi.

Sonuç olarak, İstanbul'da gerçekleştirilen bu ankete göre, İmamoğlu'nun önde gittiği ve seçimlere doğru momentum kazandığı gözlemleniyor. Öte yandan, seçimlerin sonucunu net olarak belirleyecek faktörlerin başında, kararsız seçmenlerin tercihleri gelecek gibi duruyor.

anket-23-1.jpg

ARAŞTIRMA NASIL YAPILDI?

15-20 Mart 2024 arasında, İstanbul’un 26 ilçesinde 18 yaş ve üzeri 2 bin 158 kişiyle yürütüldü. Tabakalı rastgele örneklem metodu ile kantitatif analiz ve CATI (Bilgisayar Destekli Telefon Anketi) ve CAPI veri toplama tekniği kullanıldı.

Araştırmanın yapıldığı ilçeler şöyle sıralandı: Arnavutköy, Ataşehir, Bağcılar, Bahçelievler, Başakşehir, Bayrampaşa, Beykoz, Beylikdüzü, Beyoğlu, Çatalca, Çekmeköy, Esenyurt, Eyüpsultan, Fatih, Kartal, Küçükçekmece, Maltepe, Sancaktepe, Sarıyer, Silivri, Sultanbeyli, Şile, Şişli, Tuzla ve Üsküdar.

YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar