İsrail'in hastane katliamına siyasilerden peş peşe tepki: Bu vahşeti durdurun!

İsrail'in hastane katliamına siyasilerden peş peşe tepki: Bu vahşeti durdurun!
Siyasi Parti liderleri, İsrail'in hastaneye saldırarak yüzlerce sivili öldürmesinin ardından sosyal medya hesaplarında tepkilerini gösterdi.

İsrail’in Gazze Şeridi’ndeki Baptist Hastanesi'ne (Al Ahli Arab Hastanesi) düzenlendiği ve en az 500 kişinin hayatını kaybettiği hava saldırısı dünya genelinde tepki çekti. Sivil can kaybının arttığı olayda, en az 2 bin 800 kişinin öldüğü, 11 bin kişinin de yaralandığını açıklandı. Türkiye'de büyük yankı uyandıran saldırı Siyasi liderler tarafından da kınandı.

"İNSANİ DEĞERLERDEN YOKSUN SALDIRI"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan “İsrail’in en insani değerlerden yoksun” olduğunu belirterek tüm insanlığı hareket geçmeye davet etti.

Erdoğan, yaptığı açıklamada, “İçerisinde kadınların çocukların ve masum sivillerin olduğu bir hastaneyi vurmak İsrail’in en temel insani değerlerden yoksun saldırılarının son örneğidir. Gazze’de yaşanan ve tarihte benzeri olmayan vahşeti durdurmak için tüm insanlığı harekete geçmeye davet ediyorum” ifadelerine yer verdi.

“NETANYAHU TERÖRÜ”

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener de “İsrail’in terörle mücadele edeceğini beyan ederek başlattığı savaş; artık bir savaş olmaktan çıkmış ve
Netanyahu terörü hâline gelmiştir”
diyerek Birleşmiş Milletler’i insan haklarına sahip çıkmaya davet etti.

ABDULLAH GÜL: DÜNYA BARIŞI AÇISINDAN BÜYÜK SORUMSUZLUK

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de ABD Başkanı’nın İsrail’e yapacağı ziyaretini eleştirdi. Gül, İngilizce paylaştığı sosyal medya paylaşımında “Amerikan Başkanı hastaneleri bombalayacak, katledecek kadar uluslararası hukuku ve insanlığı hiçe sayan İsrail hükümetini cesaretlendirmek için bu zamanda mı İsrail’e gidiyor? Dünya barışı açısından büyük bir risk ve sorumsuzluk. Ne ayıp” dedi.

Gül, Türkçe yayınladığı mesajında ise “Hastane bombalayacak kadar uluslararası hukuk ve insanlığı hiçe sayan İsrail hükümetini şiddetle lanetliyorum. İsrail’in bu küstah politikalarına gözü kapalı destek verenler de utanç duymalıdır” ifadelerini kullandı.

"BUNUN ADI CİNAYETTİR"

Ana muhalefet partisi CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise konuya ilişkin yaptığı paylaşımda, Lafı eğip bükmeye hiç gerek yok. İsrail, insanlığa karşı suç işlemiştir. Bunun adı cinayettir, katliamdır. Lanetliyorum!” dedi.

“TÜRKİYE DERHAL HAREKETE GEÇMELİ”

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu da Gazze için “Söz bitmiştir artık” diyerek İslam dünyasını eleştirdi ve “Türkiye derhal harekete geçmelidir”dedi.

Karamollaoğlu, sosyal medya hesabından yapığı paylaşımda şu ifadelere yer verdi:

İsrail kana doymuyor, vahşete devam ediyor; dünya kamuoyu ise sadece seyrederek bu suça ortak oluyor! Sözde(!) “demokrasi ve insan hakları” diyen Batı ülkeleri ne zaman uyanacak acaba?

İsrail, Gazze’de bir kez daha hastane bombaladı; yüzlerce kardeşimiz şehit oldu. İslam dünyası da sadece kınayarak bu vebale ortak oluyor!

Zalimin zulmüne engel olmak için Müslüman ülkeler ve Türkiye derhal harekete geçmelidir.

Mazlumların uğradığı bu soykırıma son vermek için dünyayı ayağa kaldırmak hepimizin görevidir!"

Gelecek-Saadet Partileri Grubu’nun talebi üzerine ise TBMM, İsrail’in hukuksuz saldırılarına karşı ortak bir kınama metni yayımlamak için Genel Kurul’a ara verdi. Saadet Partisi İsrail’i protesto etmek için tüm milletvekillerini İsrail Büyükelçiliği’nin önünde saat 22.30’da toplanmaya çağırdı.

Saadet Partisi’nin gençlik yapılanması olan Anadolu Gençlik de vatandaşları İstanbul’daki İsrail Konsolosluğu’nun önünde toplanma çağrısı yaptı.

“BU BİR SAVAŞ SUÇUDUR”

Deva Partisi Genel Başkanı Ali Babacan da İsrail’in Gazze Şeridi’ndeki Ahli Arab hastanesine düzenlediği hava saldırısını eleştirdi. Babacan sosyal medya hesabından Gazze’de yaşanan insanlık suçlarına tepki göstermeyen herkes bu katliamın sorumlusu konumundadır. Uluslararası kamuoyu hiçbir gerekçe ve bahaneye sığınmadan acilen tek ses olup bu kıyıma dur demelidir” diye yazdı.

"TÜM DÜNYAYA SESLENİYORUZ"

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş da bombalamaya tepki göstererek “İsrail’in uluslararası hukuku hiçe sayarak sivilleri hedef alan saldırılarını asla kabul etmiyoruz ve en şiddetli şekilde bir kez daha kınıyoruz. Tüm dünyaya sesleniyoruz. Bu ağır insanlık suçunun ateşinin adım adım tüm dünyayı sarmasına, insanı insan yapan her ne varsa teker teker, saniye saniye çürütüp öğütmesine ne kadar sessiz kalacağız? diye yazdı.

"ULUSLARARASI KURUMLARI KAFASINI KUMDAN ÇIKARMAYA DAVET EDİYORUM"

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu da İsrail’i eleştirerek, paylaşımında İsrail'in Gazze'de hastaneyi vurması bir insanlık suçudur. Sivil vatandaşların hedef alındığı bütün saldırıları sonuna kadar kınıyorum. Bütün bu gelişmelere sessiz kalan, ağırdan alan uluslararası kurumları acilen kafasını kumdan çıkarmaya, acil olarak bölgedeki barış için çaba sarfetmeye davet ediyorum” ifadelerini kullandı.

"FİLİSTİNLİ KARDEŞLERİMİN YANINDAYIM"

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu da saldırıyı ‘lanetlediğini’ söyledi. Davutoğlu, hastane saldırısına Gazze’de hastane bombalayarak 500 masum canı katleden eli kanlı İsrail’i lanetliyorum. Bunun adı savaş suçudur, bunun adı katliamdır, bunun adı devlet terörüdür. Son nefesime kadar Filistinli kardeşlerimin yanındayım” sözleriyle tepkisini gösterdi.

DIŞİŞLERİ: ŞİDDETLE KINIYORUZ

İsrail’in Gazze’de bir hastaneyi bombalayarak sivilleri hedef almasına Dışişleri Bakanlığı’ndan da yanıt geldi. Bakanlık saldırıyı şiddetle kınadığını belirterek şu açıklamayı yaptı:

“Bugün Gazze’de bir hastanenin hedef alınması sonucunda yüzlerce Filistinlinin hayatını kaybetmesinden ve bir o kadarının da yaralanmasından derin bir infial duyuyor, bu barbarca saldırıları en şiddetli biçimde kınıyoruz.

Saldırılarda hayatlarını kaybeden Filistinli kardeşlerimize rahmet, yaralılara acil şifalar diliyoruz.

Sivilleri doğrudan hedef alan, hastaneleri, okulları vuran bir zihniyetin uluslararası hukuk önünde ve vicdanlarda hesap vermesi kaçınılmazdır.”

TİP: BU BİR SİVİL KATLİAMDIR

Türkiye İşçi Partisi de yaptığı yazılı açıklamada “Bu bir sivil katliamdır” diyerek “Sivillere dönük saldırılar derhal durdurulmalı, barış tesis edilmelidir. Filistin toprakları üzerindeki işgale, Filistin halkına karşı katliama ve soykırıma sessiz kalmayacağız” ifadelerini kullandı.x

TİP Genel Başkanı Erkan Baş da Gazze’deki Al Awda Hastanesi Genel Müdürü Ahmed Muhanna ile El-Ehli Baptist Hastanesi’nin bombalanmasından önce çevrimiçi görüştü. Hastane müdürü “Sanayi bölgesine yapılan saldırılar nedeniyle ortaya çıkan tehlikeli hastalıklara teknik yetersizlik yüzünden müdahale edemiyoruz” dedi.

TBMM’den İsrail’e karşı ortak bildiri: Bu vahşeti durdurmak için uluslararası toplum harekete geçmeli

TBMM’deki tüm partiler, İsrail’in Gazze’deki hastane saldırısını kınadı. Saldırının ardından Meclis’te grubu bulunan partiler ortak bir bildiri ile İsrail’i kınadı. Ortak bildiride şunlar yer aldı:

Türkiye Büyük Millet Meclisi, 12 Ekim 2023 tarihinde bütün parti gruplarının imzasıyla yayınlanan bildiri doğrultusunda, Filistin ve İsrail’deki gelişmeleri yakından takip etmektedir.

Gazze’de Al Ahli ve Al Mamedani Hastanelerinin hedef alınması sonucunda yüzlerce Filistinlinin hayatını kaybetmesinden ve bir o kadarının da yaralanmasından derin üzüntü duyuyoruz. İnsanlık suçu olan bu saldırıları en şiddetli biçimde kınıyoruz.

İsrail’in Gazze halkına karşı, uluslararası hukuka ve uluslararası insancıl hukuka aykırı saldırılarını artırarak sürdürmesini esefle karşılıyoruz.

Saldırılarda hayatlarını kaybeden Filistinli kardeşlerimize rahmet, yaralılara acil şifalar diliyoruz.

Türkiye Büyük Millet Meclisinin bütün parti grupları ve milletvekilleri olarak, bu vahşetin durdurulması için dünya parlamentolarını, uluslararası toplum ve kuruluşlarını, tutum ve inisiyatif almaya davet ediyoruz.

HEDEP: BU YAŞANANLARIN TAMAMI İNSANLIĞA KARŞI İŞLENMİŞ SUÇLARDIR

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) de Gazze’de sivillerin sığındığı, yaralıların tedavi gördüğü hastaneye yönelik saldırılarını lanetliyoruz. Bu yaşananların tamamı insanlığa karşı işlenmiş suçlardır. Bütün dünya halklarını Ortadoğu’da barışın sesini yükseltmeye çağırıyoruz açıklamasını yaptı.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar