İsrail Yüksek Mahkemesi’nden Netanyahu’ya bir darbe daha

İsrail Yüksek Mahkemesi’nden Netanyahu’ya bir darbe daha
İsrail’de Yüksek Mahkeme, Başbakan Binyamin Netanyahu hükümeti tarafından meclisten geçirilen ve başbakanın Yüksek Mahkeme tarafından görevden alınabileceği durumları kısıtlayan yasayı erteledi.

İsrail Yüksek Mahkemesi, Başbakan Binyamin Netanyahu hükümeti tarafından Mart 2023 tarihinde meclisten geçirilen ve başbakanın Yüksek Mahkemece görevden alınabileceği durumları kısıtlayan tartışmalı olan yasaya ilişkin itirazları değerlendirerek bir karara bağladı.

Yüksek Mahkeme, yasanın 5’e karşı 6 oyla bir sonraki genel seçimlerin yapılmasından sonra bir sonraki meclis döneminin başında yürürlüğe girmesi konusunda bir karar verdi. Yüksek Mahkeme verdiği kararda, söz konusu bu yasanın "açıkça kişisel bir değişiklik" olduğunu ifade ederek, meclisin Temel Yasalar üzerindeki yetkisinin uygunsuz şekilde kullandığını söyledi.

“TÜM YASAMA SÜRECİ, BELİRLİ BİR KİŞİYE MEVCUT BAŞBAKANA FAYDA SAĞLAMAK AMACIYLA YAPILDI"

Yüksek Mahkeme Başkan Vekili Uzi Vogelman yaptığı bir açıklamada, demokratik ülkelerde bir yasama organının yasa çıkarırken toplumun genelinin çıkarlarını göz önünde tutması ve yasaları belirli bir kişinin yararına olacak şekilde tasarlamaması gerektiğini ifade etti.

Söz konusu bu yasanın hazırlanırken Netanyahu'nun yararının gözetildiğini söyleyen Uzi Vogelman, “Tüm yasama süreci, belli bir kişiye mevcut başbakana fayda sağlamak amacıyla yapıldı" ifadelerini kullanarak, bu sebeple mahkemenin söz konusu bu yasanın son derece kişisel yönü sebebiyle uygulanmasının bir sonraki meclis dönemine kadar ertelenmesi gerektiğine karar verdiğini ifade etti.

NETANYAHU’NUN GÖREVDEN ALINMASINI KISITLAYAN YASA

Mart 2023’te meclisten 47'ye karşı 61 oyla kabul edilen bu yasada, "ulusal liderlerin göreve uygun olmaması" tanımı düzenlenmiş, başbakanların göreve uygun olmadığı ve görevden alınması şartı, kabinenin 4’te 3’ünün başbakanın fiziksel veya psikolojik olarak göreve uygun olmadığı yönünde bir görüş bildirmesine bağlanmıştı.


Yüksek Mahkeme tartışmalı yargı reformunun ilk kısmını oluşturan yasayı iptal etme kararı almıştı.
İsrail’de ülke çapında büyük tepkilere yol açan bu tartışmalı yargı reformuna yönelik itiraz, Yüksek Mahkeme heyeti tarafından incelenerek 1 Ocak’ta bir karara bağlanmıştı. Yüksek Mahkeme, mahkemenin tutarsız bulduğu hükümet kararlarını engelleme yetkisini sınırlandıran bu yargı reformunun ilk kısmını oluşturan bu yasayı 7’ye karşı 8 oyla iptal etme kararı almıştı.

YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar