İslam Memiş uyardı: Bir an önce alın...

İslam Memiş uyardı: Bir an önce alın...
Para piyasaları uzmanı İslam Memiş kendi sosyal medya kanalı üzerinden yaptığı konuşmada biran önce ihtiyacı olanların evlerini alması gerektiğini belirtti.

İSLAM MEMİŞ UYARDI: BİR AN ÖNCE ALIN...

Memiş şu sözlerle ev almayı düşünen vatandaşları uyardı:

Bugünlerde diyorlar işte emlak fiyatları gitti, alamıyoruz, mahvolduk falan. Yine bana garip geliyor. Benim nazarımda emlak fiyatları yine halen ucuz Türkiye''de. Hemen örnek vermek isterim. Geçen yıl dolar kuru 8.85 TL seviyesindeydi.

Örnek verelim, bir milyonluk eviniz var Tutuyorsunuz 115 Bin dolar veriyorsunuz. O evİ almak için dolar bazında 115 bin dolar veriyorsunuz. Aradan bir yıl geçti. Oturduğunuz ev iki milyon oldu.  İki katına çıktı. O 115 bin doları yerine koyamıyorsunuz iki milyonla. Dolar bugün 18 lira, 111 bin dolar yerine koyuyorsunuz. Dört bin dolar zararınız var. Hesap bu kadar basit.

Neden dolardan örnek verdim? Çünkü dolarla maliyeti olan bir sektörü konuşuyoruz. Örnek verelim. Inşaatta veya ev yapımında beraberinde iki yüzden fazla kalem, şirket veya sektör bundan etkileniyor. Eşittir iki yüzden fazla sektöründe maliyetlerin artması demek. Ve dolayısıyla ev fiyatlarının düşeceğiyle alakalı bir düşüncem yok.

Şimdi bu enflasyon şokuyla birlikte bir balon köpük fiyatlama oluştu. Şimdi sakinliğe bıraktı. Son bir aydır yerine sakinliğe bıraktı. Hatta yüzde beş civarında ki ben günlük internetten bunları takip eden, çıktılarını alan birisiyim. Hatta son bir ayda yüzde beşlik mahalle arasındaki dairelerde bir gerileme oldu. Ben bunun yüzde beşin altında gerilim ihtimalini yüzde sıfır olarak görüyorum. Gerilemez.  İkincisi geleceğe baktığınız zaman bugün paranız hazırsa bir an önce şu evi işini halledelim.

"ARABA FİYATLARINDA KÖPÜK VAR"

Ev fiyatlarının artacağını öne süren İslam Memiş araba fiyatlarının ise üzerinde bir köpük oluştuğunu ifade ederken bu konuda vatandaşların daha sabırlı olması gerektiğini ve nakit paranın şuan ki zamanda daha değerli olduğunu açıkladı.

İslam Memiş araba fiyatlarıyla ilgili de şunların altını çizdi:

Otomotiv sektöründeki biliyorsunuz son bir yıldır ciddi manipülasyon vardı, stokçuluk vardı. Fırsatçılık vardı. Bu kriz fırsatçılarıyla birlikte burada ciddi bir köpük oluşmuştu. Vatandaşlarımızı işte şubat ayında çok uyardık. Bu fiyatlar geri gelecek. Öyle bir gaza gelmeyin falan. Yine yaz ayları başladığı zaman tekrar bu köpük fiyatlamalar devam etti. Neden? Yılın ilk çeyreğinde işte on üç on dört lira seviyesinde olan dolar on sekiz lirayı görünce tekrar doları bahane ederek Üstüne koymaya başladılar.

Tabii ben bu süreçte bu üç dört aylık süreçte yine internet sayfasından arabayı ilanlarından çıktılarını alıyorum, dosyalıyorum ve son bir haftadır da yine ciddi bir düşüş var otomotiv sektöründe. Satışlar zaten bir aydır durdu. Şu anda yaprak kımıldamıyor. İkinci el otomotiv sektöründe satış yok. İstedikleri gibi bir fiyat yazsınlar. İstedikleri gibi hayal kursunlar. Satış yok. Çünkü bugüne kadar mal kıymetliydi. Bundan sonra nakit kıymetli. Bunu herkes böyle bilmeli.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar