İslam Memiş altın sahiplerini uyardı: ''48 saat sonra açıklanacak! Başlamadan harekete geçin''

İslam Memiş altın sahiplerini uyardı: ''48 saat sonra açıklanacak! Başlamadan harekete geçin''
Altın ve para piyasalarının uzman ismi İslam Memiş, emtia fiyatlarını derinden etkileyecek olan FED faiz kararının 3 Mayıs tarihinde açıklanacağını belirterek, çıkacak kararla birlikte altın fiyatlarında sert bir değişikliğin yaşanacağını iddia etti. Yatırımcılara seslenen Memiş, "48 saat içerisinde pozisyon almayan çok pişman olur" uyarısında bulundu.

Coşkun Çelik / Günboyu

Son haftalarda ons altın 1960 ile 2010 dolar seviyesinde gitgel hareketlerine devam ederken, söz konusu dalgalanmayı bitirecek haber ortaya çıktı.

Altın alanında Türkiye''nin en yetkin isimleri arasında yer alan ekonomist İslam Memiş, altın fiyatlarını nelerin beklediğini açıklarken, yatırımcıya hayati uyarılarda bulunmaya devam etti. İşte Memiş''in açıklamalarından öne çıkanlar:

"ALTIN 2 GÜN SONRA REKORA KOŞABİLİR"

Bilindiği üzere küresel ölçekte emtia fiyatlarını belirleyen iki kritik gelişme bulunmakta. Bunlardan birincisi ve en önemlisi, ABD Merkez Bankası (FED) tarafından verilecek faiz kararları. Çünkü Türkiye''deki gram ve çeyrek altın pariteleri de esasen ons altın ve dövize bağlı bulunmakta. FED kanadından verilecek kararlar, doların uluslararası endeksteki yerini belirlediği için, altının da yukarı ya da aşağı hareket edebileceğinin sinyallerini paylaşıyor.

Verilecek kararlara yönelik beklenti, birkaç ay öncesine kadar mayıs ve haziran aylarında 25 baz puanlık faiz artışının kesin olacağı yönündeydi. Ancak bir süredir enflasyon ile sert mücadelede taviz verilmemesi ve gelen ekonomik verilerin de piyasaların başarılı şekilde soğutulduğunu göstermesinin ardından, muhtemelen 3 Mayıs''ta yapılacak toplantıdan 25 baz puanlık bir artış kararı çıkacaktır ve yıl sonuna kadar faizlerde göreceğimiz son değişiklik olacaktır.

Piyasalar bu gelişmeyi fiyatlamaya başlamış olsa da, henüz soru işaretleri tamamen giderilmiş değil. Bu yüzden yapılacak açıklamada kullanılacak ifadeler, kuvvetle muhtemel yatırımcıların da tereddütlerini yok edecektir. Benim beklentim o ki, bu artırımın son olduğunu belirtecek güçlü sinyallerin gelmesiyle birlikte dolardan çok hızlı ve büyük bir kopuş yaşanacaktır. Bu kopuşun da önemli bir kısmı altın ve gümüş başta olmak üzere emtialara giderken, kripto paralarda da kayda değer bir artış görmek sürpriz olmaz.

"SEÇİMLERDEN ÖNCE BUNU YAPANLAR YA ZENGİN OLUR YA DİBİ GÖRÜR!"

Şu an için kesin olan bir şey var. Seçimlerden bir hafta önce ve bir hafta sonrasını kapsayan zaman aralığı yatırımcıların en fazla dikkat etmesi gereken süreç. Çünkü piyasalarla ilgili volatilite o kadar yüksek olacak ki, kaos ve kargaşa öylesine yukarı çıkacak ki birileri batacak, birileri de zengin olacak burası kesin. Ancak seçimlerden sonra varlıkları üzerinden kumar oynayanlar, yani bankadan kredi çekip döviz alanlar veya açığa alım-satım yapanlar ciddi anlamda zarar edecek ve batacaklar. Bu yüzden önümüzdeki 2-3 haftalık süreçte gerçek yatırımcıların çok dikkat etmesi gerekiyor.

Açığa alış ve satış işlemleri, özellikle sanal kumarhane dediğimiz foreks ortamı insanları ciddi anlamda mağdur edecek. Bugün gram altın fiyatında dahi ciddi bir dalgalanma var. Bu dalgalanmalar da belirsizliği getiriyor. Finansal okuryazarlığı az olan insanlar yatırım yapmayacak, adeta kumar oynayacak. Ya zengin olacaklar ya da dibi görecekler.

Benim en çok endişelendiğim konu şu, seçimlerden sonra umarım intihar haberlerinde ciddi bir artış yaşanmaz. Çünkü varlıklı insanlar ve yatırımcılar maalesef varlıkları üzerinden kumar oynamayı çok seviyor. Yeniden uyarıyorum, seçimden önceki hafta ve sonraki haftayı kapsayacak süreçte belirsizlik bizi bekliyor. Ciddi bir yanılgı var, kargaşa olacağı kesin. Lütfen dikkatli olun ve işlem yapmak için acele etmeyin.

"ONS ALTIN 2350 DOLARI, GRAM ALTIN 1550 LİRAYI GEÇECEK"

Ons altın tarafında yatırımcıyı 1960-2010 dolar bandına sıkıştırmış bir xauusd paritesi söz konusu. ABD Merkez Bankası''nın (Fed) faiz kararına kadar da bu seviyede gitgel yaşanmaya devam edeceğini söylemek sürpriz olmayacaktır. Bu bant aralığında 3 Mayıs 2023''e kadar oyalanacak bir ons altın var karşımızda.

Yine 1960 dolar seviyesini beklemeyi devam ediyorum ancak yıl içerisinde ons altında 2350 dolara kadar bir yükselişin yaşanacağını söylemeye devam ediyorum ve bu öngörümde herhangi bir değişiklik yok. Gram altın fiyatında da aynı noktada bulunuyorum. İlk önce 1450 devamında 1550 TL seviyelerinin görüleceğini düşünüyorum.

Gümüş, altına nazaran daha kaliteli bir yükselişe devam ediyor. 24.94 dolar seviyelerinde şu anda. Emtia piyasaları için verimli bir yıl olacağını söylemiştik bu nedenle benim "2023 altının yılı olacak" açıklamam, esasında yalnızca altına odaklanılması gerektiğini ifade etmiyor çünkü gümüş, belki de getiri bakımından altını sollayacaktır. Çünkü son iki yılda değerini yüzde 700 artırmış bir yatırım aracından bahsediyoruz. Gram tarafında 16-17 lira bant aralığı var gümüşte, buranın kırılacağını ve 18-19 liralara yükselen bir paritenin ortaya çıkacağını düşünüyorum.

Memiş, yaptığı yorumların yalnızca kendi görüşleri olduğunun altını çizerken, kimseye yatırım tavsiyesi vermediğini hatırlattı.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar