İslam Memiş altın sahiplerine seslendi: ''24 saatiniz kaldı! Hazırlığa başlayın''

İslam Memiş altın sahiplerine seslendi: ''24 saatiniz kaldı! Hazırlığa başlayın''
Altın ve para piyasalarının uzman ismi İslam Memiş, dün açıklanan Fed kararının ardından gün içerisinde 1290 lirayı geçen gram altın hakkında takipçilerine seslenerek önemli uyarılarda bulundu. Memiş, emtia piyasalarında yaşanacak rekor yükseliş için tarih vererek "24 saatiniz kaldı, hazırlığa başlayın" uyarısı yaptı.

Ahmet Unutgan / Günboyu

ABD Merkez Bankası Fed tarafından paylaşılan faiz kararı ve faiz artırımının ilerleyen aylarda duracağına yönelik sinyallerin verilmesi, piyasalarda kıyamet kopmasına neden oldu.

Yatırımcılar, gelecek aylarda faiz artırımı yaşanmayacağı nedeniyle dolardan kaçma yarışına girerken, uğranılan ilk durak her belirsizlik döneminde ''güvenli liman'' olan altın oldu. Emtialarda gün içerisinde büyük bir yükseliş gözlemlenirken, ons altın 2080 dolar bandını test ederek rekor kırdı ve tüm zamanların en değerli seviyesine çıktı.

"YAZIN YÜKSELECEK, EYLÜL''DEN SONRA UÇACAK"

Yıla hızlı bir yükselişle başlamasına karşın şubat ayında peş peşe 5 hafta düşen ve bütün getirisini sıfırlayan altın, ABD''de yaşanan bankacılık kriziyle birlikte yeniden yükselişe geçmiş ve yatırımcısının yüzünü güldürmüştü. Aradan geçen iki aya yakın sürede söz konusu kriz kontrol altına alınmış olsa da, altın değer kaybetmeden zirvedeki yerini korumaya devam etti.

Bugün yaşanan yükselişlerle birlikte, bir süredir 1960-2010 dolar arasında gitgel hareketi yapan ons, 2080 dolara fırlayarak aynı zamanda gram ve çeyrek altın fiyatlarını da yukarı çekmiş oldu. Türkiye''de altın konusunda en yetkin isimlerin başında gelen İslam Memiş, gün içerisinde 1290 lirayı görerek tarihi zirvesine ulaşan gram altının ardından yeni yükselişler için tarih verirken, yatırımcılara şu tavsiyelerde bulundu:

"Fed, piyasaların beklentisi doğrultusunda bir karara imza attı ve sürpriz yapmadı. Ancak önemli olan, Powell''ın gelecek aylarda faiz artırımı gelmeyeceğini açıkça belirtecek ifadeler kullanması oldu. Bu konuşmadan sonra piyasalar, bırakın faiz artırımını, Eylül itibariyle faiz indirimi yapılacağına yönelik bir fiyatlama içerisine girdiler. Bu da doğal olarak emtialarda bir yükselişe neden oldu.

Gün içerisinde bir diğer önemli gelişme de Avrupa Merkez Bankası tarafından geldi. Her ne kadar burada 25 baz puanlık faiz artırım kararı verilmiş olsa da, kullanılan ifadelerde açıkça enflasyonla mücadeleye devam edilecek ve faiz artırılacak mesajı paylaşıldı. Bu da demek oluyor ki, yaz aylarında yükselen Euro ve düşen bir dolar endeksi bizi bekliyor.

"ALTINDA REKOR TARİHLERİ YAVAŞ YAVAŞ ORTAYA ÇIKIYOR"

Yıl sonu için 2350 dolarlık ons beklentimiz güncelliğini koruyor. Bunun dışında gram tarafında önce 1450, yıl sonuna doğru 1550 lira seviyeleri kırılacaktır. Gün içerisinde 2080''e yükselip ardından 2040''a sert iniş yapan bir parite mevcuttu. Bu yüzden söylemekte fayda var ki, teknik düzenlemeler sıklıkla yaşanacaktır.

Kısa süreli aşağı yönlü hareketler mümkün olsa da burada önemli olan, her kırılmada panikleyerek satış yapmamak ve sabırlı olmak olacaktır. Küçük yatırımcının en fazla düştüğü tuzaklardan biri bu oluyor. Açıkçası gram fiyatları için tahminlerimizi yukarı yönlü revize etmemiz de mümkün çünkü yaşanan yükseliş, beklediğimizden daha erken tarihlerde gerçekleşti.

"UCUZA ALTIN ALMAK İÇİN SON 24 SAAT OLABİLİR"

2023 yılı emtiaların senesi olacak demiştim. Altın ve gümüş yılın yarısı dolmadan katlanarak kıymetlendi. Burada varlığı bulunanlar, zirvenin yaşanıp yaşanmadığını merak ediyor ve "Satış yapmalı mıyım?" şeklinde sorular yöneltiyor. Elbette ben kimseye yatırım tavsiyesi vermiyorum ancak şu açık ki, seçim sonrası dolar/TL''de yaşanacak yükselişle birlikte, ons fiyatlarının uluslararası piyasalarda da yukarı çekilmesi Türkiye''de altın yatırımcısına çift kollu bir kazanç kapısını sonuna kadar açacaktır.

Emtiaların tamamı, özellikle gümüş de oldukça kazançlı bir yıl yaşayacaktır. Belki de getiri bakımından altını sollayacak tek yatırım aracı gümüş olacak.

Ons altının son yükselişlerden sonra artık yıl sonuna kadar 2000 doların altına düşmesi mümkün gözükmüyor. Özellikle piyasaların fiyatlamaya başladığı "Eylül itibariyle faiz indirimi" hadisesinin yaşanması, altını 2350 doların da üstünde bir kapanışa itebilir yıl sonu itibariyle. Mevcut fiyatlardan alım yapılıp yapılmayacağı oldukça zor bir soru, uzun vadeli yatırımıcısysanız, sabrederim, her düşüşte satış yapmam diyorsanız, evet şu an altın hala uygun fiyatta ve ''dip fiyattan alım'' yapmak için belkide son hafta içerisinde olabilirsiniz.

Cuma günü kapanış seansıyla birlikte, pazartesi açılacak kur bambaşka bir seviyede olabilir. O yüzden gelecek 24 saat içerisinde iyice ölçüp biçmek şart.

Yalnızca ons tarafına takılı kalmamak lazım çünkü Türkiye''de altın, geçtiğimiz yıl gördüğümüz gibi yalnızca dolardaki artıştan destek alarak da yatırımcısına önemli bir gelir getirebiliyor. Gün içerisinde 1290 liraları gören gram altın, 14 Mayıs seçimlerinden sonra dövizde yaşanacak muhtemel bir yükselişle birlikte hem dolar türünden yükselecek, hem de dolar/TL paritesi artacağı için gramın Türk lirası karşısındaki değerlenişi çift yönlü bir destek almış olacak. Burada uzun süreli bekleyenler, yılın sonunda ceplerini en çok dolduranlar olacaktır

"ALTIN MEHTER TAKIMI GİBİ 2 İLERİ 1 GERİ GİDECEK"

En fazla karşılaştığım soru şu oluyor, "Altın yükseleceği kadar yükseldi, artık satış yapmalı mıyım? Bundan sonra fiyatlar düşer mi?"

Öncelikle bunu peşinen kabul etmek, en büyük yanılgı olacaktır. Altın fiyatları henüz zirveyi görmedi. Hatta zirveye yakın bile değil. Geçtiğimiz haftalarda ''dip fiyat'' uyarısı yapıyorduk, son artışlarla birlikte de hala alım fırsatı kapısının kapandığını söyleyemeyiz. Düşüş olacak mı konusuna gelirsek. Evet, düşecek. Hiçbir yatırım aracı sonsuza kadar yükselmez ancak uzun vadeli konuşuyorsak, altın bir düşersek iki yükselecek. Bu yüzden burada sabırlı olmak ve her kırılmada oltaya gelmemek önemli.

Dolardan kaçışlar giderek artacaktır. Bu sürpriz değil çünkü birkaç aydır dolar endeksinin, gelişmekte olan ülkelerin para birimlerine karşı değer kaybedeceğine yönelik bir beklentiyi piyasalar kabul etmişti. Burada Türkiye''yi bir istisna olarak göstermek gerekiyor çünkü bizim kendimize has ekonomik politikalarımız nedeniyle, dolar/TL seçim sonrasında hızlı bir yükseliş yaşayacak.

Yani dolar küresel ölçekte değer kaybedecek olsa da, TL''ye karşı yükselişine ara vermeyecek.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar