Irak'tan skandal karar! Türk yurdunda Türkmence yasaklandı

Irak'tan skandal karar! Türk yurdunda Türkmence yasaklandı
Irak hükümeti, asırlardır Türk yurdu olarak bilinen Kerkük şehri için, resmi yazışmalarda Türkmencenin kısıtlanmasına karar verdi.

Irak Başbakanlık Genel Sekreterliğinden Kerkük Valiliğine gönderilen yazıya göre, kentteki resmi yazışmalarda sadece Arapça ve Kürtçe kullanılacak.

Karara, kentte yoğun yaşayan Türkmenler tepki gösterdi.

Irak Türkmen Cephesi (ITC) Siyasi Bürosundan karara ilişkin yapılan yazılı açıklamada, Irak hükümetince Kerkük Valiliğine gönderilen kararın reddedildiği belirtildi. Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani’ye çağrı yapılan açıklamada, kararın iptal edilmesi istendi.

"BU KARAR KABUL EDİLEMEZ"

Irak Meclisi Türkmen Grubunca yayımlanan açıklamada, Kerkük’te Türkmencenin yok sayıldığı kararın, anayasaya aykırı olduğu ve bunun kabul edilmediği kaydedildi. Açıklamada, Kerkük''ün tarih boyunca Türk yurdu olduğuna dikkat çekilirken, Türkmencenin topraklarda kullanılan en eski dillerden biri olduğuna işaret edildi. 

Ayrıca yayınlanan bildiride, Başbakan''a “Türkmen dilinin de Kerkük’teki resmi yazışmalarda kullanılması” için talimat vermesi çağrısından bulunuldu.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar